f Brana ugrožava netaknuti Rzav - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Brana ugrožava netaknuti Rzav

29.05.2012

Svetska komisija za brane propisala je pravilo da nijedna brana ne sme biti sagrađena bez dogovora sa lokalnim stanovništvom.

ARILjE – Bude li izgrađena akumulacija Svračkovo, sa lica zemlje nestaće jedina reka u državi koja je čitavim tokom čista i nezagađena, a umesto prirodnog blaga neprocenjive vrednosti, nadomak Arilja „nići će“ betonska brana visoka 68 metara, te elektrana i veštačko jezero dugačko devet kilometara. Veliki broj žitelja varoši nastale oko znamenite Crkve Svetog Ahilija ne miri se sa ovakvim epilogom, pa se pripremaju za javne proteste – tvrdeći da postoje jeftinija i racionalnija rešenja za vodosnabdevanje žednih opština zapadne Srbije.

- Umreženjem vodosistema „Vrutci“ kod Užica, gde postoji višak vode od oko 200 litara u sekundi, sa postojećim vodosistemom „Rzav“, problem vodosnadbevanja bio bi trajno rešen, a takva investicija bila bi desetostruko jeftinija, jer je potrebno premostiti svega nekoliko kilometara – kaže Zoran Raković iz Ekološkog udruženja „Rzav – Bog čuva Rzav“. – Takođe, velike kapacitete podzemnih voda pojedini stručnjaci proglasili su irelevantnim, kako bi olakšali posao graditeljima brane i građane Arilja doveli pred „svršen čin“. Ali nećemo se pomiriti sa ovako drastičnim uništenjem jedinstvene reke.

Inače, Svetska komisija za brane propisala je pravilo da „nijedna brana ne sme biti sagrađena bez dogovora sa lokalnim stanovništvom, bez uvažavanja njihovih zahteva i bez poštovanja njihove volje“…

Izvor: http://www.ekologija.rs/brana-ugrozava-netaknuti-rzav

Povratak...