f Predavanje starog papira sakupljačima sekundarnih sirovina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predavanje starog papira sakupljačima sekundarnih sirovina

23.05.2012

Zelena inicijativa nastavlja sa akcijom povezivanja građana, institucija i reciklažnih biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina, sa ciljem unapređenja primarne selekcije i podsticanja reciklaže, ali i osnaživanje mreže individualnih sakupljača sekundrarnih sirovina u sistemu upravljanja otpadom 

Nastavljajući akciju započetu u martu ove godine, u kojoj je prikupljeno 1,3 tone starog papira, u četvrtak će iskorišćen kancelarijski papir koji su odvajali tokom protekle dve nedelje, individualnim sakupljačima sekundarnih sirovina ustupiti Balkanski fond za lokalne inicijative, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji, Mladi istraživači Srbije, Institut za održive zajednice, Stalna konferencija gradova i oština, Studentski dom Rifat Burdžević i firma Exterior Solutions. Prikupljene količine uz pomoć firmi Ekostar pak d.o.o i Papir servis FHB biće otpremljene u reciklažna postrojenja. Očekujemo da će tokom akcije biti prikupljena približno jedna tona starog papira.

Da bi doprinela legalizaciji rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina Zelena inicijativa je započela osnivanje tri zadruge koje će doprineti organizovanom i institucionalizovanom radu sakupljača sekundarnih sirovina.

Sakupljači sekundarnih sirovina prikupe najveći deo otpada koji se trenutno reciklira u Srbiji, prema procenama približno 75 odsto. Njih je u Srbiji prema procenama između 35.000 i 50.000. Komparativna iskustva zemalja u okruženju pokazuju da je legalizacijom rada sakupljača količina sakupljenih reciklažnih sirovina porasla za 20%, a kapacitet postrojenja za preradu reciklažnih materijala porastao za 25%.

Izvorž: http://www.ekologija.rs/predavanje-starog-papira-sakupljacima-sekundarnih-sirovina

Povratak...