f Otvarajuća konferencija za novinare - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvarajuća konferencija za novinare

24.05.2012

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj je Udruženje TERRA’S predstavilo svoj projekat “Zajedno u akciju: Očistimo Srbiju” koju realizuje u saradnji sa Centrom za razvoj dečijih interesovanja “Plava Planeta” i Regionalnim Arhus centrom Subotica uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Naime, prisustvo divljih deponija je jedan od ekoloških problema u svim gradovima Srbije, pa i u Subotici, a posledica je nedovoljno razvijene infrastrukture, ali i loših navika i nedovoljne brige za okolinu. Urednost i čistoća grada ne zavise samo od rada nadležnih službi, već i od kulture ponašanja njegovih građana. Dok neki opravdanje za bacanje otpadaka po ulici nalaze u nedostatku korpi za njihovo odlaganje, drugi pak, smatraju da je glavni problem nedovoljno razvijena ekološka svest kod pojedinaca.

Cilj projekta koje Udruženje TERRA’S sprovodi u saradnji sa volonterima Regionalnog Arhus centra Subotica jeste motivacija što većeg broja građana za učešće u procesu čišćenja i uređenja prostora, odnosno sanacije divljih smetlišta. Razumevanje, učešće i šira podrška javnosti od presudne su važnosti za uspeh ovog projekta, a rast društvene i  lične odgovornosti svih učesnika u oblasti zaštite životne sredine, preduslov je podizanju kvaliteta življenja.

Volonteri Arhus centra i TERRA’S-a su i prošle godine učestvovali u akciji “Veliko spremanje Srbije” i zajedno sa MZ “Kelebija” uspeli da sakupe dvadesetak džakova smeća. Takođe, tokom cele godine, vršili su eko patroliranje i prikupljene fotografije divljih smetlišta slali na sajt www.ocistimosrbiju.rs i na taj način dali doprinos ovoj akciji.

Ove godine podršku volonterima TERRA’S-a i AC u čišćenju nekoliko lokacija u gradu i okloni daće i studenti Univerziteta Singidunum, Ekonomskog fakulteta, korisnici Društva za pomoć MNRO, ribolovačko udruženje „Kudeljara“ i centar za razvoj dečijih interesovanja „Plava planeta“, kao i četiri osnovne škole (OŠ Jovan Mikić, Kizur Ištvan, Deseti oktobar i Matko Vuković)

Govoreći o akciji predstavnica TERRA’S – a Snježana Mitrović je navela da je dogovoreno čišćenje osam lokacija na područiju Subotice, Kelebije i Bajmoka i ovom prilikom pozvala građane da se u što većem broju pridruže akciji kako bi svoju okolinu učinili čistijom i lepšom za život.

Za sve učesnike akcije biće obezbeđen autobuski prevoz do navedenih lokacija, džakovi, rukavice kao i osveženje. Istakla je  da je sa JKP ‘’Čistoća i zelenilo’’ dogovoreno odnošenje smeća, a otkupna stanica Eko Fenix B tim  je potvdila da će otkupiti sekundarne sirovine, papir i plastiku koju deca budu sakupila oko škola.

Novinarima je prezentovan i promotivni spot koji će se puštati na City televiziji, a podeljeni su im i lifleti i plakati na kojima se nalaze svi detalji akcije, te koji će biti postavljani širom grada.

Povratak...