f Suzani Dulić uručeno priznanje "Zeleni list" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Suzani Dulić uručeno priznanje "Zeleni list"

18.05.2012

večana dodela „Crnog i Zelenog lista” održana je danas, u Sremskim Karlovcima, u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije, u okviru akcije koja se realizuje tokom cele godine, a koja podrazumeva traženje najvećeg zagađivača i najvećeg zaštitnika životne sredine. Na svečanosti je uručen jedan „Crni list” i deset „Zelenih listova”. Član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić dobitnik je, u ime lokalne samouprave, „Zelenog lista”. Priznanje je dobijeno za nove projekte ozelenjavanja i uređenja parkova, za inicijativu da se na teritoriji Subotice znatno poveća procenat zelenila i da školska dvorišta i parkovi dobiju nove mobilijare.

Suzana Dulić smatra da je „Zeleni list” priznanje za lokalnu samoupravu i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

- Ministarstarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja prepoznalo je našu viziju i želju da uradimo mnogo toga na polju ekologije u našem gradu i finansijski nas je podržalo. Priznanje smo, između ostalog, dobili za ozelenjavanje, podizanje 32 parka i za oplemenjivanje zelenila u školskim dvorištima, istakla je Suzana Dulić.

U akciji su učestvovali svi zainteresovani građani Srbije, koji su predlagali pojedince, udruženja, kompanije i institucije za „Zeleni” ili „Crni list” na osnovu projekata ili akcija realizovanih u 2011. godini kojima je dat značajan doprinos očuvanju ili narušavanju životne sredine.

Dobitnik ovogodišnjeg „Crnog lista” je Fabrika ulja i biljnih masti „Vital” iz Vrbasa koja unazad nekoliko godina zanemaruje štetni uticaj otpadnih voda i zagađuje Veliki bački kanal.

„Zeleni list” dobili su i Udruženje Eko park iz Kragujevca, Milisav Pajević, urednik elektronskog ekološkog biltena „EKO-NEC” iz Kragujevca, preduzeće za reciklažu plastike „Greentech” iz Novog Sada, zatim Pokret gorana Brusa, novinar Dušan Rašeta, Vladimir Vanja Grbić i „Borci za Drinu”, Aleksandra Brzak, urednica ekološke strane u Dnevniku, Vukoman R. Maksimović, profesor iz Zrenjanina i Udruženje građana „Kobra” iz Donje Toponice

Ovu akciju, kojoj se od 2010. godine pridružio Pokret gorana Vojvodine, već 29 godina organizuje Ekološki magazin „Čekajući vetar” Radio Beograda 2. Akcija traženja najvećeg zagađivača, kao i najvećih zaštitnika životne sredine za 2011. godinu, realizuje se tokom cele godine, dok se završna manifestacija uz dodelu „Crnog i Zelenog lista”, održava jednom godišnje i to u Sremskim Karlovcima, kao ekološki čistoj životnoj sredini, bogatoj prirodnim vrednostima.

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/5752/suzani-dulic-uruceno-priznanje-zeleni-list

Povratak...