f I volonteri Arhus centra obeležili Dan Evrope - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

I volonteri Arhus centra obeležili Dan Evrope

09.05.2012

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana Evrope, Centar lokalne demokratije i Grad Subotica, organizovali su javni događaj na kojem su se predstavile ambasade, kao i nekoliko NVO, čije aktivnosti doprinose evropeizaciji i razvoju našeg lokalnog društva kroz različite programe i aktivnosti.

Obeležavanje Dana Evrope počelo je juče javnom tribinom „Aporije multikulkturalnosti“ , a nastavljeno danas postavljanjem štandova ambasada zemalja Evropske unije koje imaju predstavništva u Beogradu, na glavnom gradskom trgu. Na štandovima su deljeni promotivni materijali koje su ambasade dostavile, a prisutne su i nevladine organizacije koje promovišu svoje aktivnosti i sadržaje. Organizator obeležavanja Dana Evrope je Centar lokalne demokratije Subotica, a operativnu podršku im svake godine pružaju volonteri. Dan Evrope se obeležava kroz realizaciju projekta EU Info Point 2012, koji finasira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

U okviru ove manifestacije svoj rad predstavilo je i Udruženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Subotica. Volonteri su deleći liflete i druge promotivne materijale i kroz razgovor sa građanima predstavljali dosadašnji rad ovih organizacija, a građani su imali priliku da učestvuju u kvizu i tako osvoje neku od nagrada. Takođe, na štandu je bila izložena karta Evrope na kojoj su bile prikazane zanimljive ekološke činjenice o različitim zemljama. Poseban akcenat stavljen je na zaštićena prirodna dobra naše zemlje.

Događaj je bio i prilika da za promociju projekata „Mladi protiv otpada“, koji realizuje Udruženje TERRA’S, a koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a u sklopu realizacije Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini. Naime, volonteri su pozivali omladinu da da svoj doprinos očuvanju životne sredine tako što će i sama vršiti eko patroliranje na način da fotografšu smetlišta, a zatim da slike šalju na sajt www.ocistimosrbiju.rs ili da ih postavljaju na društvene mreže i pokušaju da animiraju svoje prijatelje da razmišljaju o zaštiti životne sredine. Na taj način daće aktivan doprinos u oblasti rešavanja problema otpada.

Povratak...