f Zahvalnost nacionalnog parka ljubiteljima prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zahvalnost nacionalnog parka ljubiteljima prirode

04.05.2012

Dragi ljubitelji prirode,

Tokom pet dana prvomajskih praznika na Fruškoj gori  je boravilo preko 300.000  izletnika i ljubitelja prirode, od čega  je na 35. Fruškogorskom  maratonu poznatim planinarskim stazama prošlo skoro 15.000 planinara i zaljubljenika u planinarenje,  a samo na dan 1. maja na preko 30 prethodno uređenih izletišta i izletničkih lokaliteta  boravilo je preko 150.000 izletnika.  Ove brojke potvrđuju da je Fruška gora najomiljenije izletište ne samo u Vojvodini, već u čitavoj Srbiji.

Posebno nas raduje da je Fruška gora izabrana za najčešći porodični boravak i druženje sa prijateljima u očuvanoj prirodi  punoj kulturno- istorijskih znamenitosti, od kojih se izdvaja 16 pravoslavnih manastira.

Radnici Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ uredili su izletišta, trasu grebenskog puta od Banstola, preko Iriškog venca, Zmajevca, Brankovca, Letenke, Rohalj baza do Vizića. Uređeni si u i generalno očišćeni Čortanovačka šuma, Stražilovo, Beočinske livade, jezera Sot, Bruje i Moharač, Lipovača i drugi omiljeni izletnički lokaliteti. Postavljeno je nekoliko stotina  novih kompleta  klupa i stolova za boravak u prirodi, ložišta za vatru, uređene su staze i slobodne travnate površine.

Sve smo učinili da vam boravak na Fruškoj gori bude prijatan i bezbedan.

Tokom svih pet dana praznika nije bilo ozbiljnijeg ugrožavanja prirodnih vrednosti i narušavanja   javnog reda i mira. Ogromna  većina posetilaca pridržavala se pravila boravka u zaštićenom prirodnom području, posebno na prikupljanju  i odlaganju otpada, koristeći  unapred pripremljene birazgradive kese. Sa nama su bili i aktivisti organizacije Inženjeri zaštite životne sredine i drugih udruženja.

Nacionalni park Fruška gora se zahvaljuje svim ljubiteljima prirode koji su posetili Frušku goru tokom prvomajskih praznika, na predanom i odgovornom odnosu prema  njenim prirodnim i kulturnoistorijskim vrednostima.

Svima hvala što ste zajedno sa nama čuvali našu Frušku goru.

Obaveštavamo vas da je Fruška gora ponovo očišćena, uređena i spremna za vaš novi dolazak.

Već ovog vikenda na Fruškoj gori će se stazama maratona održati manifestacija  „20 fruškogorski Bike maraton“.

Radujemo se ponovnom susretu sa vama,

Vaš Nacionalni park Fruška gora.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs/?p=1900

Povratak...