f Reciklirajmo zajedno - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Reciklirajmo zajedno

24.04.2012

Danas u Bioskopu Aleksandar Lifka održano je prvo dešavanje na projektu Reciklirajmo Zajedno u organizaciji lokalne kancelarije AIESEC-a u Subotici. Cilj projekta je da što većoj grupi ljudi približimo značaj recikliranja i da im se ukaže na to kako se uz samo malo kreativnosti, truda i pažnje može mnogo toga uraditi sa onim što mi zovemo otpad a samim tim i zaštitila životna okolina. 

Prisutni su imali priliku da upoznaju udruženje EkoBag iz Beograda uz prezentaciju Ivanke Stamenović. Udrženje je formirano 2010. godine u cilju da zaposli starije žene koju su već dugo godina bez posla. Radnici uz svakodnevni rad, neki put čak i po 12 sati na dan, izrađuju torbe, ali i druge različite predmete, kao što su kape, kišobrani i futrole od reklamnih banera. Ova inovativna tehnologija omogućuje reciklažu reklamnih banera, a velikim firmama daje mogućnost da dobiju kvalitetne promo materijale. Svi proizvodi su jedinstveni, kreativni i ručno rađeni.

Drugo predavanje je vodila Seleši Boglarka i predstavila je organizaciju Retextil iz Mađarske, grada Pečuj. Osnovali su organizaciju sa ciljem da recikliraju tekstil, da kreiraju nova umetnička dela i da zaposle radnike ometene u razvoju. Jastuci, fotelje, lampe i tepisi su ručno pripremljeni uz upotrebu više stotina različitih tkanina. Organizacija Retextil drži i besplatne obuke zainteresovanima, da bi mogli dalje da šire ovu tehniku. 

Sledeće predavanje zainteresovani imaju mogućnost da poslušaju 8. maja od 18:00 u Bioskopu Aleksandar Lifka.

Više informacija na: www.aiesec.org.rs/reciklirajmo-zajedno

Povratak...