f Pokrajina odobrila sredstva za Zoološki vrt na Paliću - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pokrajina odobrila sredstva za Zoološki vrt na Paliću

03.05.2012

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić uručio je danas direktorki Zoološkog vrta na Paliću Heleni Sagmajster ugovor o dodeli sredstava od Vlade AP Vojvodine. Za sanaciju postojećih objekata i ishranu životinja u palićkom ZOO vrtu, pokrajinska Vlada će do kraja 2012. godine ovoj ustanovi obezbediti 20 miliona dinara, od kojih je četvrtina već uplaćena na račun Zoološkog vrta.

Pokrenuta je i inicijativa da se uz subotičku lokalnu samoupravu Vlada Vojvodine pojavi kao suosnivač kako bi finansiranje Zoološkog vrta bilo dugoročno rešeno, rekla je pomoćnik gradonačelnika za kulturno-prosvetne delatnosti Ljubica Kiselički.

- Zoološki vrt je institucija od pokrajinskog značaja i s obzirom na to da se menjao zakon o uslovima za držanje životinja u zoološkim vrtovima i zatvorenim prostorima videli smo da grad  sam ne može da iznese sve ono što nam treba od investicija da očuvamo ovakav Zoološki vrt. Obratili smo se Vladi AP Vojvodine da nam pomognu, pokrajinska Vlada se odazvala i ovo je sada predavanje prve tranše od 20 miliona koje ćemo dobiti za 2012. godinu a nadamo se da će tako da se nastavi i ubuduće, kazala je Ljubica Kiselički.

Prema njenim rečima, Zoološki vrt na Paliću je institucija koja četvorostruko premaši budžet koji joj obezbedi grad.

- Budžet grada za Zoološki vrt je 26 miliona dinara, u 2011. godini realizovano je 22 miliona, a Zoološki vrt je na kartama zaradio 30 miliona i učestvovao je u IPA projektima gde su sredstva koja su realizovana u prošloj godini 25 miliona dinara. Grad je obezbedio sredstva za učešće ZOO vrta u projektima, a ukupan budžet ove ustanove u 2011. godini je 85 miliona dinara, rekla je Ljubica Kiselički.

Saša Vučinić je istakao da je veoma važno što se ovim ugovorom i dopisom, na neki način uspelo u nameri da se pokrajinska Vlada ubedi da je Zoološki vrt na Paliću ustanova od pokrajinskog značaja.

- Ne postoji drugi Zoološki vrt na teritoriji AP Vojvodine. Mi smo spremni da pokrajinu uključimo i kao suosnivača ove institucije, jer mislim da ima logike. Ako su suosnivači Narodnog pozorišta ili Biblioteke, nema razloga da ne budu suosnivači i Zoološkog vrta, a samim tim i da budu u obavezi da u daljem periodu finansiraju jedinu instituciju te vrste upravo u Subotici, smatra Vučinić.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri rekao je da je Vlada AP Vojvodine na jednoj od sednica jednoglasno usvojila odluku o pomoći Zoološkom vrtu na Paliću u iznosu od 20 miliona dinara. On je izrazio uverenje da mnogi na Palić dolaze zbog ZOO vrta, i to ne samo zbog faune, već i zbog izuzetno lepe botaničke bašte.

Bez obzira koliko se Zoološki vrt trudi da poveća sopstvene prihode, bez pomoći grada i viših instanci sam ne može da funkcioniše, rekla je Helena Sagmajster, i dodala da materijalni troškovi Zoološkog vrta - ishrana životinja, grejanje i održavanje postojećih objekata – čine 80 odsto ukupnih troškova.

- To su troškovi koje mi moramo da pokrijemo. Zato nam je bitno da ’uđemo’ i na pokrajinski budžet i da već od početka godine znamo sa kojim sredstvima raspolažemo. Naravno, učestvujemo i ove godine u dva IPA projekta, prijavili smo se već na dva konkursa u okviru zemlje i nadamo se da ćemo i tu imati rezultate. Ali, to su ona sredstva s kojima na samom početku godine nažalost ne možemo da računamo, istakla je Helena Sagmajster.

Za prvomajske praznike Zoološki vrt obišlo je oko 20.000 posetilaca, rekla je ona, i dodala da je planirano i proširenje Vrta za 6,5 hektara, prema Subotici.

 

Izvor:  http://www.subotica.rs/sr/5711/pokrajina-odobrila-sredstva-za-zooloski-vrt-na-palicu

Povratak...