f Pristup kanalizacionoj mreži i postrojenjima za tretman otpadnih voda za pet opština - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pristup kanalizacionoj mreži i postrojenjima za tretman otpadnih voda za pet opština

27.04.2012

Pet opština u Srbiji će dobiti pristup kanalizacionoj mreži i postrojenjima za tretman otpadnih voda, najavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić nakon potpisivanja sporazuma o realizaciji projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama u Srbiji - IMPACT" sa direktorom Implementacione organizacije Vlade Nemačke GIZ Uve Štumfom.

Ministar Dulić je objasnio da će na taj način biti unapređeno upravljanje otpadom i uklonjene divlje deponije, što će poboljšati komunalnu infrastrukturu tih lokalnih samouprava. Vrednost projekta iznosi pet miliona evra, a odabrane opštine sarađivati na njemu u narednih šest godina.

- Svrha njegove realizacije jeste očuvanje zdravlja stanovništva i životne sredine, ali i omogućavanje otvaranja novih radnih mesta. Cilj sprovođenja ovog projekta jeste pomoć izabranim opštinama u pružanju usluga u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama u skladu sa zakonodavstvom u oblasti zaštite životne sredine koje je usklađeno sa regulativom EU - objasnio je ministar Dulić.

Prvi sekretar za ekonomsku saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji Kristof Ajhen istakao je da ovaj projekat treba da reši problem opština srednje veličine, do 50.000 stanovnika, koje nemaju dovoljno kapaciteta za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i pristup odgovarajućim tehnologijama.

Ajhen je objasnio da to istovremeno podrazumeva i primenu inovativnih i ekonomski isplativih rešenja u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, uz napomenu da je Nemačka kroz različite projekte u oblasti tretmana otpada i otpadnih voda već pomogla 23 lokalne samouprave.

Nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU pitanje životne sredine u Srbiji postaje još važnije, naglasio je on i podsetio na to da je, i pored toga što su u Srbiji usvojeni zakoni u oblasti ekologije, njihovo sprovođenje otežano uglavnom zbog malih tehničkih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava. Ajhen je ukazao na to da u Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija, približno 50 odsto domaćinstva priključeno je na kanalizacionu mrežu, dok se otpadne vode tretiraju propisno u svega 15 odsto slučajeva.

Partneri u sprovođenju projekta su i Agencija za zaštitu životne sredine Srbije, Fond za zaštitu životne sredine Srbije i Mreža nulte emisije.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Pristup-kanalizacionoj-mrezi-i-postrojenjima-za-tretman-otpadnih-voda-za-pet-opstina-1706-c35-content.htm

Povratak...