f Međunarodna škola organske poljoprivrede - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Međunarodna škola organske poljoprivrede

27.04.2012

U prostorijama Regionalnog Arhus centru Subotica, u okviru „STAR“ projekta  održana je konferenciju za novinare. 

Konferenciju  je otvorio izvršni direktor Otvorenog univerziteta i menadžer projekta Dejan Zvekić koji je naglasio da je ’’Međunarodna škola organske poljoprivrede’’ realizovana uz podršku Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je projekat uspešno realizovan i da je pobudio veliku pažnju u celoj Srbiji. Predstavljanje projekta je započeo podsećanjem na to da je OU kroz program TERRA’S prvi pokrenuo priču o organskoj poljoprivredi, da je dostignut određeni nivo, ali da se javila potreba za novim nivoom znanja. Program se sastojao iz devet modula koji pokrivaju sve najvažnije segmente vezane za organsku proizvodnju od voćarstva i stočarstva, preko vinogradarstva do agroturizma. Pored realizovanih programa edukacije izrađen je i web sajt koji je veoma posećen, a koji će i po završetku programa nastaviti da se ažurira. Takođe, formirana je i biblioteka o organskoj poljoprivredi.

Obraćajući se novinarima koordinator projekta Nenad Novaković istakao da je projekat bio veoma kompleksan i da se sastojao iz niza aktivnosti koje su doprinele edukaciji kako proizvođača, tako i trgovaca i potrošača. Škola je održana u jedanaest centara u Srbiji i pohađalo ju je preko 200 polaznika, a predavanje je držalo 20 predavača kako iz zemlje tako i iz inostranstva.  Osim same edukacije projekat je pratilo niz ideja kao što su inicijativa za osnivanje Centra za razvoj organske proizvodnje. Ključni rezultat projekta je povećanje interesovanja za ulazak u organsku poljoprivredu, što samim tim pokazuje i opravdanost projekta. 

Inače, Otvoreni univerzitet je nosilac projekta Međunarodna škola organske poljoprivrede koji je realizovan u okviru STAR projekta koji finansira Svetska banka posredstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Generalni cilj ovog projekta bio je priprema agrobiznisa za poslovanje po uslovima evropskog tržišta sa posebnim naglaskom na organsku proizvodnju koji je realizovan kroz edukovanje individualnih poljoprivrednih poljoprivrednih proizvođača i drugih grupa (prerađivači, agronomi, stručne službe, marketing stručnjaci itd.) za savremeno agroekonomsko poslovanje.Povratak...