f Fabrika vode u Bačkim Vinogradima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Fabrika vode u Bačkim Vinogradima

17.04.2012

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri i direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija” Snežana Pejčić, obišli su danas radove na postavljanju pilot postrojenja za preradu sirove vode prirodno kontaminirane velikom količinom arsena, gvožđa i amonijaka na vodozahvatu Bački Vinogradi.

U novembru 2010. godine započelo se sa pilot projektom za preradu sirove vode u pijaću vodu, tzv. Adart tehnologijom koja prerađuje sirovu vodu na biološki način, bez upotrebe hemikalija, rekla je Snežana Pejčić.

- Reč je o uklanjanju arsena, čija je koncentracija čak 20 puta veća od dozvoljene, gvožđa i amonijaka u postupku adsorpcije na specijalnim regenerativnim filterskim ispunama, istakla je Snežana Pejčić.

Prema njenim rečima, ovim tretmanom sirove vode kao nus proizvod javlja se otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen ostaje vezan za filtersku ispunu i postaje inertan, što znači da se može odlagati slobodno, bez posledica na deponiju.

- S obzirom na to da granulat ispune sadrži gvožđe, sa našim stručnim timom ispitujemo mogućnost primene u tretmanu prečišćavanja otpadnih voda, odnosno ispitujemo mogućnosti da posluži za vezivanje fosfora, čime bi se automatski smanjila količina azota u otpadnoj vodi i što bi nam donelo značajne uštede u radu UPOV-a, kazala je Snežana Pejčić.

Ona je podvukla da je posle godinu dana rada dokazana visoka efikasnost ove tehnologije, i najavila da će se JKP „Vodovod i kanalizacija“ u narednom periodu pozabaviti i njenim finansijskim efektima u čemu će im, kako je rekla, kao i kod pilot projekta za preradu sirove vode po Adart tehnologiji, opet pomoći prijatelji iz „Vitens“ vodovoda, najvećeg vodovoda u Holandiji.

Sanitarna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine u više od deset naseljenih mesta u Vojvodini bila je primorana da zatvori vodovode, odnosno zabrani korišćenje vode za piće upravo zbog povećane koncentracije arsena, gvožđa, i amonijaka, rekao je Atila Čengeri.

Uz isticanje da je izgradnja ove fabrike vode dobar primer brige o stanovništvu od strane lokalne samouprave, on je rekao da će fabrika vode u Bačkim Vinogradima prerađenu, kvalitetnu vodu sa ovog lokaliteta obezbediti i za stanovništvo mesnih zajednica Hajdukovo i Šupljak.

Gradonačelnik Vučinić je naglasio da će u naredne četiri godine apsolutni prioritet lokalne samouprave biti razvoj infrastrukture u cilju obezbeđivanja boljih uslova za život svih onih građana koji su bili lišeni nekih osnovnih infrastrukturnih potreba.

- Ceo koncept onoga što se planira i naredne četiri godine upravo je vezan za oblast koju pokriva ‘Vodovod i kanalizacija’, počev od razvoja kolektorske mreže, fabrike vode II u gradu i povezivanja Ljutova i Tavankuta sa vodovodnom mrežom, rekao je Vučinić, i dodao da se, takođe, planira i izgradnja prečistača u Novom Žedniku, za oba Žednika, kao i u Bajmoku, za naselje Bajmok.

On je ocenio da je reč o jednom velikom, sveobuhvatnom zahvatu koji će omogućiti da JKP „Vodovod i kanalizacija“ i grad Subotica dobiju mnogo više i korisnika, i ljudi koji će biti zadovoljni infrastrukturom u oblasti vodovoda i kanalizacije.

- Mislim da je to veoma važno zbog svega što želimo da postanemo kao grad, i u ponudi prema investitorima, i u ponudi prema običnim ljudima koji bi trebalo da imaju veći komfor u svakodnevnom životu, smatra gradonačelnik Vučinić.

Projekat je realizovan u okviru međunarodnog projekta „EUREKA“ pod pokroviteljstvom UNESKO–IHE Instituta za edukaciju o vodi. Holandski donatori i JKP „Vodovod i kanalizacija“ u projekat ulažu oko 370.000 evra.

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/5619/fabrika-vode-u-backim-vinogradima

Povratak...