f Prvi organski obrok za najmlađe Subotičane - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prvi organski obrok za najmlađe Subotičane

17.04.2012

Najmlađi Subotičani će biti među prvima u Srbiji i regionu, koji će na jelovniku imati obrok spravljen od sertifikovanih organskih proizvoda. U saradnji sa PU „Naša radost“ ostvareno je višedecenijsko zalaganje Udruženja TERRA’S za uvođenjem organske hrane na trpeze što većeg broja naših sugrađana, posebno dece.

U utorak, 17. aprila, upriličena je dodela uverenja o završenoj obuci vaspitačima i kuvarima PU „Naša radost“ preko projekta ORGANICA.net, koji se od prošle godine realizuje u saradnji sa Udrugom Slap iz Osijeka. Ostvaren je jedan od glavnih ciljeva projekta – uvođenje organskog obroka u obdaništa i vrtiće, ali i jačanje kapaciteta farmera koji se bave ovim vidom poljoprivrede.        

Možda će za dvedeset, trideset godina neko od dece, koja će imati priliku da konzumiraju organski obrok u obdaništu, istraživati istorijat razvoja organske poljoprivrede u Srbiji. Sigurna sam da će Suboticu zabeležiti kao grad u kojem je prvi put u našoj zemlji, Udruženje TERRA’S uz podršku Evropske unije preko IPA programa Srbija – Hrvatska, uspelo da obezbedi uvođenje organske hrane u 35 vrtića i obdaništa, saopštila je, Snježana Mitrović, koordinator projekta ORGANICA.net uz koji je stala Gradska uprava Subotice, a za čiju održivost postoji razumevanje od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Osim onog najznačajnijeg aspekta - uticaja na zdravlje dece i životnu sredinu, ovim projektom se utiče na jačanje kapaciteta organskih proizvođača što obezbeđuje njihovu ekonomsku stabilnost i prosperitet. Ispoštovana je celokupna procedura. PU „Naša radost“ je raspisala javnu nabavku za organske proizvode u kojoj su učestvovali biofarmeri Josip Mamužić iz Ljutova i Arpad Čikoš iz Totovog sela.

Otvaranje dokumentacije je obavljeno upravo na Svetski dan voda, 22. marta, koji se ove godine obeležavao pod sloganom „Voda i hrana – dostupnost i bezbednost“ i ukazivalo se na vodu kao značajan faktor u proizvodnji hrane aludirajući da se pre svega, dobrom poljoprivrednom praksom obezbedi najveća moguća produktivnost uz očuvanje raspoloživih voda. Najviše bodova pod partijom - organski proizvodi, pšenično i ražano brašno, imala je Bio-farma „Mamužić“ iz Ljutova, sa ponudom od oko milion i 300 hiljada dinara. Poljoprivrednik se obavezao na određene količine povrća i brašna kojima će snabdevati predškolsku ustanovu tokom cele godine, a u dogovoru sa direktorom, Jašom Šimićem, narednih godina će se odvajati i veća finansijska sredstva, ukoliko se ispoštuju količine i rokovi, odnosno svi tenderski uslovi, u šta se ne sumnja.  

Nova grupa vaspitača je danas započela seminar sa teorijom, a sutra se obavlja praksa. Cilj je da steknu znanje o osnovnim karakteristikama organske proizvodnje i principa pravilne ishrane o čemu će govoriti deci prilikom konzumiranja organskog obroka.

Povratak...