f Pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda kompanije Karneks u Vrbasu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda kompanije Karneks u Vrbasu

11.04.2012

Završetkom izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za region Vrbas-Kula, biće stavljena tačka na zagađivanje Velikog bačkog kanala, rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, obilazeći radove na izgradnji pomenutog postrojenja.

- Pre četiri godine definisali smo nekoliko crnih tačaka u Srbiji. Kao crna tačka označen je Veliki bački kanal, pored Bora i Pančeva, o kojima država treba posebno da vodi računa. Izgradnja ovog postrojenja je evropska integracija u praksi, novac obezbeđuju Evropska unija, država i zagađivači. Rešenje problema Velikog bačkog kanala odvija u nekoliko faza i reč je o ogromnoj investiciji, čije je finansiranje obezbeđeno iz fondova EU - objasnio je ministar Dulić.

Pored ministra Dulića, radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, obišli su i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački i predsednik opštine Vrbas Željko Vidović, koji je ocenio da će za pet godina Vrbas postati ekološki potpuno čist grad. Vrednost radova na centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda za region Vrbas - Kula je 15,1 milion evra, a radovi bi trebalo da budu završeni za godinu dana.

Ministar Oliver Dulić pustio je u rad postrojenje za preradu otpadnih voda u kompaniji Karneks, ocenivši to kao još jedan značajan korak ka rešavanju problema Velikog bačkog kanala. Vrednost te investicije je 2,5 miliona evra, a ceo proces je završen za manje od godinu dana.

- Ovo je prva velika investicija u Vrbasu koja je potpuno zaokružena, a tiče se zaštite životne sredine. Kompanija Karneks, koja je bila jedan od najvećih zagađivača Velikog bačkog kanala, bila je u obavezi da napravi jedno ovakvo postrojenje. Ima još velikih zagađivača u Vrbasu i na nama je da učinimo sve kako bismo stvorili mogućnost da i oni sagrade ovakva postrojenja - ukazao je ministar Dulić.

Govoreći o kaznenoj politici u oblasti zaštite životne sredine, ministar Dulić je podsetio da je ona pooštrena i da predstavlja meru kojom država može da ohrabri privredu u primeni evropskih standarda u toj oblasti. On je istakao da je država svesna situacije u kojoj se privreda nalazi i dodao da su zbog toga ostavljeni prelazni periodi u primeni evropskih standarda.

Ministar Dulić je posetio i firmu Mirotin - energo, članicu Mirotin grupe koja realizuje projekat bio-gasnog postrojenja čiji je cilj proizvodnja električne i toplotne energije na bazi stajskog đubriva i silaže.

- Projekat je jedinstven u ovom delu Evrope i najbolji primer korišćenja obnovljivog izvora energije na način da se smanji zagađenje životne sredine, a dobije energija od koje može da se greje grad i dobije struja. Ministarstvo će pomoći Vrbasu da se omogući sprovođenje te energije u Opštu bolnicu Vrbas, za šta ćemo obezbediti oko 70 miliona dinara. Kada ovo postrojenje dobije svoj puni obim u potpunosti će moći da greje grad Vrbas. Srbiji je potrebno više takvih projekata - naglasio je ministar Dulić.

Jedan od vlasnika Mirotin grupe Zdravko Pavićević objasnio je da je na jednom  mestu kompletno zaokružen proces proizvodnje, a proizvedena električna energija biti prodata, dok će toplotna energija biti iskorišćena za zagrevanje Opšte bolnice u Vrbasu.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 5,8 miliona evra, ceo posao bi trebalo da bude gotov do septembra, a u planu je i proširenje kapaciteta sa jednog na tri megavata.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Pusteno-u-rad-postrojenje-za-preradu-otpadnih-voda-kompanije-Karneks-u-Vrbasu-1683-c28-content.htm

Povratak...