f Gerontološki centar pustio u rad sistem solarnih kolektora - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Gerontološki centar pustio u rad sistem solarnih kolektora

10.04.2012

Gerontološki centar pustio je u rad sistem solarnih kolektora.  Projekat košta 15 miliona dinara od kojih je republički Fond za zaštitu životne sredine izdvojio 10 miliona, a Gerontološki pet miliona dinara, dok je firma "Interklima" iz Vrnjačke banje ugradila solarne panele. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, doktor Oliver Dulić obišao je postrojenje kao i gradonačelnik i drugi zvaničnici iz pokrajine i republike.

Gerontološki centar u Subotici je 2001. godine pokrenuo projekat za energetsku efikasnost objekata. Ugradnjom solarnih panela mesečno se uštedi do i 2,5 miliona dinara. Ustanova je prvo prešla  da se greje na gas, pa su zamenjena vrata i prozori, sada su ugrađeni solarni paneli i ostalo je još da se uvede termoizolacija objekta.

Ministarstvo životne sredine je u protekle tri i po godine uradilo mnogo po pitanju energetske efikasnosti objekata i obnovljivih izvora energije. U našoj zemlji ima oko desetak objekata poput Gerontološkog centra. Subotica je jedan od gradova koji može da bude primer kako se realizuju projekti  energetske efikasnosti.

Mi smo energetski neefikasna zemlje i ne koristimo obnovljive izvore energije koliko bi trebalo. Procenjuje se da u zemlji ima oko 600.000 kuća koje su nedovršene i nemaju fasade, ovim projektima pored toga što će građani imati priliku da urede kuće one će biti i energetski efikasne.

Javne ustanove i domaćinstva mogu da računaju na subvencije i povoljne kredite za uređenje fasada i termoizolaciju kuća, kao  i uvođenje efikasnijeg grejanja. Koliko su aktuelni projekti ministarstva govori i činjenica da će i Hrvatska da realizuje identične projekte po pitanju energetske efikasnosti i akcije “Očistimo Srbiju”, koja će se zvati “Očistimo Hrvatsku”.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/gerontolo-ki-centar-pustio-u-rad-sistem-solarnih-kolektora

Povratak...