f Regionalna deponija u Inđiji počinje sa radom do kraja godine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Regionalna deponija u Inđiji počinje sa radom do kraja godine

09.04.2012

Regionalna deponija u Inđiji bi trebalo da dobije upotrebnu dozvolu u trećem kvartalu ove godine, kada će početi i skladištenje otpada sa teritorije sedam opština Srema: Stare Pazove, Rume, Iriga, Šida, Sremskih Karlovaca, Pećinaca i Inđije. Kako je najavio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, u okviru te Regionalne deponije biće otvoren i reciklažni centar.

- Postoji tri modela po kojima se otvaraju regionalne deponije. Po jednom modelu sredstva se obezbeđuju iz fondova Evropske unije, po drugom to čini opština u saradnji sa strateškim partnerom, dok je treći model poput ovog u Inđiji, kada opštine obezbede sredstva iz kredita. Ovo je deveta regionalna deponija koju obilazimo. Na dobrom smo putu da pitanje upravljanja otpadom rešimo za dve do tri godine po standardima EU. U prilog uspeha koji smo ostvarili govori i činjenica da smo 2008. godine imali samo jednu sanitarnu deponiji po stanradima EU - objasnio je ministar Dulić i dodao da u pomenutom regionu očekuje upravljanje otpadom na veoma visokom nivou.

Prema njegovim rečima, regionalne deponije će biti izgrađene po najsavremenijim standardima, a imaće reciklažne centre i postrojenja za separaciju otpada.

Aneks Ugovora o sufinansiranju projekta izgradnje regionalna sanitarne deponije su potpisali predsednik opštine Inđija Goran Ješić i direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić.

- Ovo je jedna od najkapitalnijih investicija na teritoriji opštine i očekujemo da će u septembru biti završena prva faza. Ceo projekat izgradnje regionalne deponije vredan je oko 12 miliona evra, od čega je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kroz Fond obezbedilo skoro četiri miliona evra. Odluku o formiranju regionalne sanitarne deponije doneli smo pre 2,5 godine u saradnji šest opština Srema: Stara Pazova, Ruma, Irig, Šid, Sremski Karlovci i Pećinci. Potpisan je Sporazum o saradnji i formiranju regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom što čini prostor na kome živi nešto više od 250.000 stanovnika - rekao je predsednik opštine Ješić.

Kako je objasnio, svega 25 odsto otpada će biti deponovano, dok će 75 odsto otpada ići u obnovljive izvore energije i reciklažu. Na godišnjem nivou biće prikupljeno 100 hiljada tona otpada.

Parcela na kojoj se gradi regionalna sanitarna deponija nalazi se na oko sedam kilometara severoistočno od Inđije, u blizini autoputa E-75 Beograd - Novi Sad, na površini od 26,76 hektara. Opština Inđija je preuzela odgovornost za investicije i upravljanje, osnivanjem Javnog preduzeća za sakupljanje i odlaganje otpada i održavanje deponija. Regionalna deponija će se graditi u šest faza. Početak redovnog poslovanja nove deponije planiran je za 2012. godinu, a to podrazumeva obezbeđivanje upotrebne, vodoprivredne i integrisane (IPPC) dozvole. Vek trajanja deponije je projektovan na 30 godina.

 Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Regionalna-deponija-u-Indjiji-pocinje-sa-radom-do-kraja-godine-1679-c28-content.htm

 

Povratak...