f Diskusija o eko projektima: Informisanje i edukacija prioriteti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Diskusija o eko projektima: Informisanje i edukacija prioriteti

09.03.2012

U Arhus centru Novi Sad (Bulevar Mihajla Pupina 10, treći sprat, kancelarija 1), u petak, 9. marta, održan je sastanak, posvećen realizaciji ekoloških projekata na teritoriji Južnobačkog upravnog okruga, koji će biti finansirani iz budžeta Republike Srbije, preko Fonda za zaštitu životne sredine i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

 

Na sastanku su svoje predloge izneli predstavnici nevladinih organizacija, koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine, a pored njih u razmeni mišljenja učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava, udruženja građana i članovi tima novosadskog Arhus centra.

 

Načelnica Južnobačkog upravnog okruga Darija Šajin je na početku sastanka apelovala na učesnike da otovreno govore o ovoj problematici i konkretno iznesu predloge, sugestije, što su oni i učinili, da bi na kraju konstatovala da su osnovne smernice u izradi projekata za konkurs – povezivanje i umrežavanje, te koordinacija organizacija civilnog sektora; obuka građana za podnoešenje ekoloških prijava nadležnim institucijama; obuka i edukacija novinara koji se bave pitanjima zaštite životne sredine; te shodno tome jačanje informisanja kroz sve vrste medija dostupnih građanima.

 

Učesnici sastanka složili su se da je informisanje izuzetno važno u podizanju svesti građana o značaju zaštite životne sredine. Tako je Jadranka Marčok predsednica Udruženja građana «Zeleni krug» iz Bačkog Petrovca, koje inače izdaje časopis posvećen ekologiji «Eko list», naglasila da trenutno u tretiranju ekoloških tema ne postoji važniji segment od informisanja.

 

Rosa Stiković saradnica na poslovima zaštite životne sredine iz beočinske opštinske uprave dodala je da je glavni problem u nedostupnosti informacija, pošto građani ne znaju kako da ih dobiju.

 

- Imam utisak da su građani zainteresovani ali ne znaju kako da dođu do informacija i zato bi morali da učinimo sve da im te informacije, kao i zakonske propise koji se tiču zaštite životne sredine, približimo – zaključila je Rosa Stiković., na čije izaganje se nadovezala Viera Turčan iz Udruženja ekologa iz Gložava, koja je insistirala da na tome da se svi mogući mediji, uključujući naravno i Internet, pridruže aktivnoj promociji ekoloških tema i tema o zaštiti životne sredine.

 

Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac napomenuo je da bi na sve načine trebalo zainteresovati prosečnog građanina, koji je, kako je rekao, ravnodušan prema ovim temama. On je posebno apostrofirao obuku o načinu podnošenjap prijava uz direktni kontakt civilnog sektora sa inspekcijskim službama.

 

Konkurs za projekte koji će biti finansirani iz budžeta trebalo bi da bude raspisan sledeće nedelje.

Izvor: http://juznobacki.okrug.gov.rs/2012/03/diskusija-o-eko-projektima-informisanje-i-edukacija-prioriteti/?lang=lat

Povratak...