f Dan rezervata Ludaš - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dan rezervata Ludaš

27.03.2012

Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero sutra obeležava 35 godina od kako je uvršten na Ramsarsku listu međunarodno značajnih vlažnih staništa. Kao mesto gnežđenja i boravka mnogih retkih ptica i kao stanica za odmor i ishranu većeg broja migratornih vrsta, Ludaško jezero je svrstano u močvare od međunarodnog značaja na osnovu Ramsarske konvencije 1977. godine, pri čemu je naša zemlja preuzele međunarodnu odgovornost za očuvanje, upravljanje i rauzmno održavanje i korišćenje jezera. Time je Ludaško jezero dobilo i svoj međunarodno priznat status.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Medija-centru, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Suzana Dulić kazala je da Subotica ima 12 odsto svoje teritorije pod nekim oblikom zaštite, a to su Park prirode Palić, predeo izuzetnih odlika Subotičko-horgoška peščara i dva specijalna rezervata prirode - Selevenjske pustare i Jezero Ludoš. Ona je kazala da se prirodna dobra nalaze na površini od 7.000 hektara i dodala da će Subotica uskoro imati još jedno zaštićeno područje - spomenik prirode stabla hrasta lužnjaka - s obzirom na to da je pokrenuta procedura, odnosno postupak zaštite stabala hrasta lužnjaka na Paliću.

Vršilac dužnosti direktora JP „Palić-Ludaš” Ksenija Marton je istakla da preduzeće „Pališ Ludaš” dobija pohvale sa svih nivoa za aktivne mere zaštite koje sprovodi na sva četiri zaštićena prirodna dobra, i najavila da će u sredu, 28. marta, povodom Dana rezervata Ludaš, učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole „Petefi Šandor” iz Hajdukova posetiti Vizitorski centar i prošetati edukativnom stazom.

Rezervat sada obuhvata 846 hektara sa 2.000 hektara zaštitnog pojasa. Ugroženost prirodnih vrednosti Rezervata stalno je prisutna zbog zagađenih voda koje iz Palićkog jezera stižu kanalom Palić–Ludaš, širenja naselja oko Rezervata bez adekvatnih rešenja problema kanalizacije, smeća i saobraćajnica, zbog neprilagođenog korišćenja poljoprivrednog zemljišta oko jezera i izgradnje druge trake auto-puta čime se deli kompleks jezera Palić i Ludaš. Javno preduzeće „Palić Ludaš” nastoji da unapredi zaštitu i prezentaciju područja i svoje aktivnosti usmerava u tom pravcu u skladu sa mogućnostima Grada Subotice, Pokrajine i nadležnih ministarstava.

Vizitorski centar Ludaš je centralna lokacija za promociju i prezentaciju prirode regiona. Novi edukativni sadržaji postavljeni su duž staze za posetioce u rezervatu Selevenjske pustare. Urađena je i eko-turistička karta regiona, a ove i druge aktivnosti rade se u cilju podsticanja eko–turizma i pokretanja organske proizvodnje hrane u Hajdukovu, Šupljaku i Bačkim Vinogradima.

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/5556/dan-rezervata-ludas

Povratak...