f Očišćeno 270 smetlišta kroz akciju "Prijavite lokaciju za čišćenje" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Očišćeno 270 smetlišta kroz akciju "Prijavite lokaciju za čišćenje"

01.04.2012

Od početka akcije „Prijavite lokaciju za čišćenje", 10. oktobra 2011. godine, do sada prijavljeno je ukupno 570 smetlišta širom Srbije, od čega je očišćeno 270 lokacija. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja nastavlja akciju i poziva građane da i dalje prijavljuju sva smetlišta i ostale manje lokacije za čišćenje na sajtuwww.ocistimosrbiju.rs, kako bi brzo bile očišćene u saradnji sa lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima.

Kroz akciju „Očistimo Srbiju" 9. juna će ponovo biti organizovano „Veliko spremanje Srbije". Tim povodom, Ministarstvo je raspisalo Konkurs za sufinansiranje projekata u okviru te akcije, a čiji su nosioci nevladine organizacije. Takođe, početkom januara potpisan je sporazum sa 93 opštine, kojima je obezbeđen novac za čišćenje divljih deponija, nabavku kanti i kontejnera. Obezbeđeno je 76 miliona dinara za čišćenje divljih deponija i 127 miliona dinara za nabavku kanti i kontejnera. 

Paralelno sa tim, nastavljena je izgradnja mreže reciklažnih cenatara u Srbiji. Izgradnjom 17 reciklažnih cenatara, za koje su prošle godine potpisani ugovori vredni više od 650 miliona dinara, Srbija će u potpunosti biti pokrivena mrežom reciklažnih centara u kojima će se prikupljati, privremeno skladištiti i razdvajati sekundarne sirovine. Pored toga, četiri reciklažna centra su finansirana kroz akciju Očistimo Srbiju 2010. godine, pet je izgrađeno i adaptaciju osam centara će Ministarstvo takođe pomoći.

Reciklažne centre će dobiti Beograd (Novi Beograd i Medaković), Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Kraljevo, Čačak, Sombor, Valjevo, Vranje, Užice, Požarevac, Ruma, Bor, Inđija, Trstenik, Svilajnac, Majdampek, Raška, Nova Varoš, Ada, Dimitrovgrad, Sokobanja, Vrnjačka Banja, Negotin, Paraćin i Kruševac. Pored navedenih gradova i opština u kojima će se centri graditi do kraja godine, oni već postoje u Beogradu na Adi Huji, Obrenovcu, Leskovcu i Jagodini.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Ocisceno-270-smetlista-kroz-akciju-Prijavite-lokaciju-za-ciscenje--1665-c60-content.htm

Povratak...