f Uskoro Eko-turističke karte - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uskoro Eko-turističke karte

27.03.2012

Specijalni rezervat Ludaško jezero sutra slavi svoj rođendan. Navršiće se 35. godina od kada je uvršten na Ramsarsku listu međunarodno značajnih vlažnih staništa. Ugroženost prirodnih vrednosti rezervata je stalno prisutna zbog lošeg kvaliteta vode, izgradnje druge trake autoputa kojim se deli kompleks jezera Palić i Ludaš na dve zasebne celine, neprilagođeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta i drugo.

Iz štampe ovih dana bi trebalo da izađe Eko-turistička karta. Karta je štampana na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, a obuhvata sve ekološke vrednosti sa ovih prostora. Upravljač rezervata Ludaš i ostalih zaštićenih dobara je Javno preduzeće “Palić Ludaš”. Pod zaštitom se nalazi 12 odsto površine, a u planu je da se povećaju površine pod zaštitom.

Kao jedan od najstarijih rezervata u našoj zemlji, Ludaš je još 1958. godine proglašen za Strogi prirodni rezervat. Nakon toga je akt o zaštiti nekoliko puta menjan u skladu sa potrebama očuvanja.

Rezervat obuhvata 846 hektara sa 2000 hektara zaštitinog pojasa. Uprskom stalnom pritisku zbog zagađenja voda koja iz pravca Palićkog jezera dolaze putem kanala Palić -Ludaš proširuje se procenat zaštićenih područja.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/uskoro-eko-turisti-ke-karte

Povratak...