f Prvi utisci sa istraživanja o donošenju i primeni lokalnih planova za upravljanje otpadom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prvi utisci sa istraživanja o donošenju i primeni lokalnih planova za upravljanje otpadom

26.03.2012

Istraživanje u oblasti upravljanja otpadom u lokalnoj samoupravi u Srbiji, započeto u decembru prošle godine, do sada je završeno u sledećim opštinama: Inđija, Jagodina, Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Niš, Nova Varoš, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Užice, Vranje i Zrenjanin. Uzorak istraživanja obuhvatio je sva mesta gde su planom locirane regionalne deponije, a u toku je u još nekoliko opština i gradova.

Prvi utisci sa terena i uvid u podatke istraživanja ukazuju na nejednako stanje upravljanja otpadom, u smislu dorađenosti lokalnih planova za upravljanje otpadom, a posebno njihovoj realizaciji. To je, prema rečima Prvoslava Plavšića,  jednog od eksperata uz čiju saradnju Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost u okviru kampanje Zelene inicijative vode ovo istraživanje, često uzrokovano različitim nivoom razvijenosti komunalnih, putnih i drugih infrastrukturnih sistema, a posebno privrednom i ekonomskom razvijenošću.

Razgovori, vođeni prema upitniku od 30 pitanja koja se odnose na kapacitete, postojeći sistem i buduće planove lokalne samouprave u oblasti upravljanja otpadom, vođeni su u opštinama sa različitim službama – gradskom upravom, odsekom za ekologiju, odeljenjima za zaštitu i unapređenje životne sredine, upravama za privredu, odeljenjima za inspekcijski nadzor, odeljenjima za urbanizam, pojedinim javnim komunalnim preduzećima, itd.

U izveštaju sa terena koji se dostavlja ekspertima daje se pregled lokalnih planova i drugih akata koji su u štampanom ili elektronskom obliku doneti i ustupljeni stručnom timu, koji će ih analizirati i podneti elaborat o njihovom sadržaju.

Terenski rad se nastavlja i može se uskoro očekivati poslednja etapa istraživanja.

Izvor: http://zelenainicijativa.rs/prvi-utisci-sa-istrazivanja-o-donosenju-i-primeni-lokalnih-planova-za-upravljanje-otpadom

Povratak...