f Objavljen Priručnik za kontrolu prekograničnog prometa i trgovine zaštićenim vrstama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Objavljen Priručnik za kontrolu prekograničnog prometa i trgovine zaštićenim vrstama

23.03.2012

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja objavilo je Priručnik za kontrolu prekograničnog prometa i trgovine zaštićenim vrstama. Priručnik su pripremili Grupa za sprovođenje CITES konvencije u Ministarstvu i Zavod za zaštitu prirode Srbije, uz finansijsku pomoć CITES Sekretarijata.

Nekontrolisano i prekomerno korišćenje divljih vrsta životinja i biljaka druga je po redu pretnja za njihov opstanak u prirodi, odmah posle uništavanja staništa. Svake godine oko 25.000 primata, tri miliona ptica, 10 miliona koža reptila i više od 500 miliona tropskih riba kupuje se ili prodaje širom sveta. To su statistički podaci samo za legalni deo trgovine.

Ilegalna trgovina zaštićenim vrstama divlje flore i faune takođe je vrlo rasprostranjena pojava. Prema procenama Interpola, godišnja vrednost ilegalne trgovine divljim vrstama na globalnom nivou iznosi između sedam i 10 milijardi američkih dolara, što je svrstava na drugo mesto u kategoriji kriminalnih aktivnosti na osnovu profitabilnosti, odmah iza trgovine drogom.

Priručnik koji sadrži 145 ilustrovanih stranica, namenjen je pre svega nadzornim organima uključenim u sprovođenje CITES konvencije i relevantnih nacionalnih propisa, poput inspekcije za zaštitu životne sredine, carinske službe, granične i kriminalističke policije, granične veterinarske i fitosanitarne inspekcije.

Publikaciju u elektronskoj formi možete preuzeti ovde.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Objavljen-Prirucnik-za-kontrolu-prekogranicnog-prometa-i-trgovine-zasticenim-vrstama-1653-c34-content.htm

Povratak...