f Svečano otvoren prečistač - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svečano otvoren prečistač

22.03.2012

U Subotici je pušten u rad novi prečistač otpadnih voda. Na Svetski dan vode prečistač je svečano otvorio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Ovo je prvi korak ka ozdravljenju jezera Palić u kome se uliva prečišćena voda po svim evropskim standardima. 8. februara Prečistač za odvodođenje otpadnih voda  dobio je upotrebnu dozvolu za probni rad. Investicija je koštala oko 18 miliona evra.

Oliver Dulić i Bojan Pajtić su popili po času vode koja izlazi iz subotičkog prečistača. Ovim činom su želeli da pokažu svima da je voda koja se sada uliva u jezero Palić dobrog kvaliteta. Projekat je kruna onoga što se nameravalo uraditi u Subotici i stvoreni suz uslovi  za razvoj turizma na Paliću. U Vojvodini je trenutno u izgradnji  70 kanalizacionih mreža ili kolektora.

Subotica je uvek bila Evropski grad i puštanjem Prečistača u rad bliži smo jedan korak ka Evropi, istakao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja prilikom otvaranja Prečistača. Prestankom zagađenja stvoreni su uslovi za razvoj turizma, kao i apliciranje kod stranih fondova za revitalizaciju jezera.

Najavljene su i nove investicije na poboljšanju vode za piće, kao i proširenje kanalizacione mreže. U planu je da svaka kuća u Subotici ima izgrađenju kanalizacionu mrežu.

Svečanom otvaranju uređaja čija je izgradnja koštala 18 miliona evra prisustvovao je i  šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, NJ.E. ambasador Vensan Dežer. Itakao je da je voda bitan resurs koji nije svima dostupan.

EU je donirala 4.870.169 € za liniju mulja, Evropska banka za razvoj je odobrila kredit od  9.000.000 €, Italijanska vlada, poklonila 600.000 €, grad je izdvojio 3.000.000 €, a JP Vode Vojvodine 450.000 €. Radovi su ugovoreni 2006. i trajali su od  septembar 2007. do marta 2009. godine kada je puštena linija vode.

U  Velikoj većnici Gradske kuće održana je svečana sednica Vodovoda povodom 50 godina postojanja i rada.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/sve-ano-otvoren-pre-ista

Povratak...