f Danas se obeležava Svetski dan voda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Danas se obeležava Svetski dan voda

22.03.2012

U Srbiji će danas različitim manifestacijama biti obeležen Svetski dan voda - 22. mart, a tema ovogodišnjeg obeležavanja je "Voda i hrana - dostupnost i bezbednost".
Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ovogodišnja tema obeležavanja odabrana je sa ciljem skretanja pažnje javnosti na vodu kao važan faktor u proizvodnji hrane, kao i na činjenicu koliko su velike količine vode potrebne za njenu proizvodnju.

Najviše je usmerena na one delove sveta gde su vodni resursi minimalni, gde je suša prisutna tokom većeg perioda godine i gde je kao posledica suše prisutna i nestašica hrane.

Zbog toga, u svim segmentima proizvodnog lanca, od proizvođača do potrošača, postoji niz mera i aktivnosti koje se mogu preduzeti da se voda sačuva a u isto vreme obezbedi i dovoljno hrane.

Pre svega, dobrom poljoprivrednom praksom potrebno je obezbediti najveću moguću produktivnost, uz očuvanje raspoloživih vodnih resursa.

Pored poštovanja principa pravilne ishrane, neophodno je i poštovanje principa racionalne ishrane, odnosno čuvanja hrane, jer se više od 30 odsto proizvedene hrane širom sveta baca, pa je i voda koja je iskorišćena za njenu proizvodnju zauvek izgubljena, navodi se u saopštenju Instituta "Batut".

U Srbiji, količine podzemnih i površinskih voda za sada su dovoljne za potrebe u proizvodnji hrane, ali je neophodno da se ona racionalno koristi i primene sve preporučene mere za očuvanje i poboljšanje njihovog kvaliteta.

Institut za javno zdravlje Srbije ovogodišnji Svetski dan voda obeležava stručnim sastankom na kojem će biti reči o aktivnostima i značaju implementacije Protokola Svetske zdravstvene organizacije i Evropske ekonomske komisije UN - "Voda i zdravlje", značaju dostupnosti i bezbednosti vode i hrane, ali i o uticaju hemijskih kontaminenata iz vode na bezbednost hrane i zdravlje ljudi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom iz 1992. godine 22. mart odredila kao datum obeležavanja Svetskog dana voda.

Svetski dan voda u Beogradu biće obeležen i na Adi Ciganliji, kada će Sekretarijat za zaštitu životne sredine predstaviti projekat "Jezera Beograda".

Organizatori su Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, odnosno Uprava za vode.

Izvor: http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/danas-se-obelezava-svetski-dan-voda/33726.phtml

Povratak...