f Pošumljavanje Vojvodine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pošumljavanje Vojvodine

21.03.2012

Područije Tisa-Dunav u Vojvodini spada među najugoženiji deo, posle Španije, sa aspekta pošumljenosti. Svega 6,7 odsto Vojvodine pokriveno je šumom i to neravnomerno raspoređenom, a prema rečima stručnjaka taj postotak bi trebalo da bude barem 14 odsto. Iz tog razloga prezentovan je program Evropske Unije u kojem već učestvuje susedna Mađarska, a koji se tiče revitalizacije ugroženih područija. Učestvovanjem u ovom prekograničnom programu Vojvodina bi počela sa ozelenjavanjem najugroženijih područija, u koje spada i okolina Subotice.

Preduzeće AS Union iz Subotice koje se bavi problematikom pošumljavanja, već dve godine učestvuje u eksperimentalnom programu sađenja određene vrste biljke koja ima za cilj da menja strukturu zemljišta. Zbog promene klime ugrožena je struktura zemljišta u Vojvodini, što je Evropska Unija prepoznala.

Mađarska je već uzela učešće u evropskom programu, zbog postojanja istog problema kao i Vojvodina. Iz tog razloga eksperti iz Mađarske došli su da prezentuju svoja iskustva.

S obzirom na to da zaštita klime ne poznaje granice Mađarska i Srbija mogu da se udruže i daju primer evropskoj uniji u stvaranju nove evropske zelene regije, navode eksperti iz Mađarske.

 Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/po-umljavanje-vojvodine

Povratak...