f Obilazak zaštićenog područja SRP “Gornje Podunavlje” - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obilazak zaštićenog područja SRP “Gornje Podunavlje”

21.03.2012

Podsekretar dr Slobodan Puzović je sa svojom saradnicom Brigitom Marić, dana 15.03.2012. godine posetio Upravljača Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje”, JP “Vojvodinašume”, ŠG “Sombor”. 

Cilj posete je bio da se sagledaju dosadašnji rezultati projekata koje finansijski podržavaju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Fond za zaštitu životne sredine a realizuje Upravljač zaštićenog područja u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode. Terenski rad je obuhvatio obilazak nekoliko lokaliteta kao što su Štrbac, Karapandža i Bestrement na kojima je u toku realizacija značajnih projekata. Na lokalitetu Štrbac koji predstavlja jedan od najvrednijih slatinastih područja u SRP “Gornje Podunavlje” realizuje se projekat revitalizacije Široke slatine koji podrazumeva uklanjanje nepoželjne žbunaste vegetacije, upravljanje revitalizovanim livadama i vraćanje mozaičnosti prostora u cilju očuvanja predeonih lepota i biodiverziteta zaštićenog područja. Nakon obilaska Štrbca, sagledani su i dosadašnji radovi na izgradnji Turističko-edukativnog centra na Karapandži a zatim je usledila šetnja kružnom edukativnom stazom koja počinje i završava se kod Turističko-edukativnog centra i obilazak hranilišta za ptice grabljivice na Bestrementu.

Tokom obilaska terena, zajednički su dogovorene dalje projektne aktivnosti koje će se u narednom periodu realizovati na zaštićenom području.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs/?p=1196

Povratak...