f Održan sastanak Unapređenog stalnog dijaloga iz oblasti životne sredine i klimatskih promena - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održan sastanak Unapređenog stalnog dijaloga iz oblasti životne sredine i klimatskih promena

13.03.2012

Prvi sastanak unapređenog stalnog dijaloga između predstavnika Republike Srbije i Evropske komisije nakon sticanja statusa kandidata održan je u Briselu, 8. marta 2012. godine.

Predstavnici Ministarstva, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za hemikalije i Republičke direkcije za vode predstavili su napredak u oblasti klimatskih promena, horizontalnog zakonodavstva (procena uticaja na životnu sredinu, strateška procena uticaja na životnu sredinu), kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, zaštite prirode, zaštite voda, hemikalija, zaštite od buke, kao i tekuće i planirane aktivnosti u oblasti finansiranja zaštite životne sredine u toku prethodne godine.

Sa druge strane, predstavnici Generalnog direktorata za životnu sredinu (DG environment) i Direktorata za klimatske promene (DG Climate action) i Generalnog direktorata za proširenje (DG enlargement) pozitivno su ocenili dosadašnje napore u datoj oblasti i ukazali su na predstojeće intenziviranje dijaloga, kao i na najznačajnija iskustva iz prethodnih proširenja Evropske unije u pogledu priprema za pregovore i pregovačkog procesa. U toku celodnevnog dijaloga razmenjena su iskustva u pogledu transpozicije i implementacije evropskih propisa iz oblasti životne sredine, a predstavnici Evropske komisije dali su niz sugestija za pozicioniranje Republike Srbije pre početka pregovora u pogledu statusa transpozicije i implementacije pravnih tekovina, a u svetlu postavljanja što bolje pregovaračke pozicije i posebno je naglašena mogućnost učešća predstavnika Republike Srbije u radu tehničkih komisija u okviru Evropske komisije u svim oblastima koja se nalaze u okviru Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu.

Imajući u vidu da je Republika Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, sastanci sa Evropskom komisijom će se u budućnosti intezivirati i dodatno formalizovati u vidu Pododbora, što uključuje i prisustvo predstavnika država članica na sastancima Evropske komisije i Republike Srbije.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Odrzan-sastanak-Unapredjenog-stalnog-dijaloga-iz-oblasti-zivotne-sredine-i-klimatskih-promena-1638-c35-content.htm

Povratak...