f Dan energetske efikasnosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dan energetske efikasnosti

05.03.2012

Danas se obeležava Svetski dan energetske efikasnosti. Srbija troši 40% više energije nego što je prosek Evropske unije, a po rečima ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića, to je posledica zanemarivanja činjenice da energenti postaju skuplji i da je potrebno dugoročno finasiranje i investiranje u uštedu energenata. Trenutno se u Vladinoj proceduri nalazi Uredba o racionalnoj upotrebi energije koja će omogućiti finansiranje investicija energetske efikasnosti za građane.  Još uvek treba da se pronađe model finasiranja u kome će država da finansira ove troškove, kako bi omogućila građanima da svoje domove učine energetski efikasnijim popravkom fasada, krovova, zamenom prozora i vrata i ugradnjom grejnih tela na bio-masu.

Država mora da pomogne građanima da štede energiju, budući da smo zemlja koja troši 40% više energije nego što je prosek Evropske unije. Postoji realna potreba u štednji energenata, pre svega u sistemima koji su najveći potrošači, a to su objekti. Energetska efikasnost podrazumeva smanjenu potrošnju i električne i toplotne energije, a da to ne naruši komfor života i rada ljudi. Naši sugrađani štede energiju na razne načine.
 
Još uvek se u Vladinoj proceduri nalazi uredba o racionalnoj potrošnji energije, koja definiše program na osnovu koga će se finsirati energetska efikasnost.  Program se sastoji iz dva dela: jedan koji podrazumeva finsiranje energetske efikasnosti u državnim objektima i drugi, koji se odnosi na finsiranje energetske efikasnosti kod građana. Za energetsku efikasnost u državnim objektima je, u ovoj godini predviđeno milijardu dinara bespovratnih sredstava, sa čijom raspodelom je započeto početkom ovog meseca. Što se građana tiče, Model od tri stotine miliona dinara je stavljen u uredbu i očekuje se poziv bankama koje će učestvovati u programu.
 
Očekuje se da će se u godini kada počnu da se ispoljavaju prvi efekti ovog posla uštedeti nekoliko miliona kilovata električne energije i ostalih energenata. Osim uštede energije, ovaj projekat će mnogima doneti i posao, budući da će biti uposlene ekipe na popravljaju fasada, zameni prozora , vrata, krovova i ugradnji grejnih tela na bio-masu.
 
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/dan-energetske-efikasnosti

Povratak...