f Ministarstvu dodeljena nagrada za uspešne EU intergacije u oblasti životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministarstvu dodeljena nagrada za uspešne EU intergacije u oblasti životne sredine

02.03.2012

Nagrada za uspešne evropske integracije u oblasti zaštite životne sredine uručena je ministru životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliveru Duliću, na drugom po redu Međunarodnom sajmu ekologije Eko Ekspo.

- U Srbiji se svake godine u životnu sredinu i poslove vezane za sektor uloži 19,5 milijardi dinara. To je ozbiljan potencijal za razvoj društva i svake godine će ta ulaganja biti veća. Za usaglašavanje standarda sa EU u ovoj oblasti do 2035. godine, biće nam potrebno 10,5 milijardi evra. To je direktna investicija u našu privredu i od tog posla korist će imati ne samo životna sredina, već i srpska ekonomija - ukazao je ministar Dulić, dopdavši da će taj novac biti iskorišćen za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnih deponija, reciklažnu industriju i zaštitu prirodnih dobara.

Prema njegovim rečima, dobit za Srbiju od tih ulaganja biće u rastu bruto domaćeg proizvoda. Takođe, naveo je da je u poslednjih nekoliko godina Srbija uspela od zaštite životne sredine da napravi dobru granu privrede u kojoj je zaposleno 8.000 ljudi, kao i da se očekuje da će do kraja godine biti zaposleno još 2.000 ljudi.

- Najveći ekološki izazovi Srbije koji moraju da se reše su upravljanje vodama, klimatske promene, kao i administrativni i institucionalni nedostaci u upravljanju životnom sredinom. Samo šest odsto otpadnih voda u Srbiji se prečišćava u skladu sa međunarodnim standardima. Potrebna je i izgradnja nekoliko hiljada kilometara kanalizacije i desetina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - objasnio je ministar Dulić.

Govoreći o benefitima koje će Srbija imati u oblasti životne sredine od statusa kandidata za prijem u EU, ministar Dulić je podsetio da bi evropski fondovi mogli da donesu oko 200 miliona evra na godišnjem nivou.

- Važno je što Srbija zaštitu životne sredine shvata ozbiljno, zato što je za budući rast privrede važno ulaganje i u tu oblast. Mnogi smatraju da zaštita životne sredine nije dobra za privredni rast, ali to je novo tržište i prilika za kompanije da razviju nove proizvode - istakao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Na sajmu je predstavljeno više od 100 preduzeća iz regiona, kao cilj održavanja sajma organizator, nevladina organizacija Zelena eko planeta, navodi promociju zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kao i poularizaciju tih oblasti na nacionalnom i regionalnom nivou. Deo tog novca bi bio usmeren na lokalne i regionalne projekte.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Ministarstvu-dodeljena-nagrada-za-uspesne-EU-intergacije-u-oblasti-zivotne-sredine--1626-c35-content.htm

Povratak...