f Investicije u zelenu gradnju ulaganje u budućnost - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Investicije u zelenu gradnju ulaganje u budućnost

23.02.2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorio je danas Međunarodni sajam zelene gradnje, na kome će uzeti učešće više od 40 izlagača i oko 20 svetskih stručnjaka iz te oblasti. Zelena gradnja pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci i racionalno korišćenje prirodnih resursa. 

- Vlada će u martu usvojiti uredbu o finansiranju rekonstrukcije objekata u cilju podizanja njihove energetske efikasnosti i za te svrhe biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara. Država će pomoći finansiranje zamene stolarije, ugradnje kotlova, kao i korišćenje termalnih pumpi i obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost u zgradarstvu. Taj model će omogućiti porodicama i javnim ustanovama koje budu uzimale subvencionisane kredite da ostvare uštedu u odnosu na račune koje plaćaju za korišćenje energije za grejanje i hlađenje - rekao je ministar Dulić.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je za zamenu vrata i prozora na objektima u Srbiji potrebno ukupno približno 2,2 milijarde evra, a da bi se obložile sve zgrade u zemlji prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra.

- Sve ovo su velike investicije koje očekuju naše društvo u narednim decenijama, ali će država pokušati da uspostavi sistem koji će pomoći građanima da realizuju projekte iz ove oblasti.  Upravo zato je zelena gradnja izuzetno važna, ona pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, racionalno korišćenje prirodnih resursa, minimalan uticaj gradilišta na okolinu i upotrebu prirodnih materijala i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci - naglasio je ministar.

Zelena gradnja doprinosi smanjenju potrošnje vode za 40 odsto, emisije ugljen-dioksida za 33 odsto, za 70 odsto smanjuje količinu otpada, a do 50 odsto potrošnju električne energije, saopštio je ministar i dodao da investicije u zelenu gradnju predstavljaju ulaganje u budućnost.

Na Međunarodnom sajmu zelene gradnje, koji će trajati do 25. februara, učestvuje više od 40 izlagača i 20 svetskih stručnjaka iz te oblasti. Ova manifestacija spada u zvanične događaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao među najvažnije događaje iz ove oblasti za prvu polovinu ove godine u Evropi.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Investicije-u-zelenu-gradnju-ulaganje-u-buducnost-1616-c28-content.htm

Povratak...