f Hranjenje ptica tokom zime - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Hranjenje ptica tokom zime

25.02.2012

Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“ održalo je danas u Subotici godišnju skupštinu na kojoj su predstavljeni projekti iz prošle godine i najavljeni su novi za ovu godinu. Riparia postoji 13 godina, a njeni članovi se bave istraživačkim i edukativnim aktivnostima vezanim za očuvanje životne sredine. Jedno od aktivnosti udruženja jeste i zimsko hranjenje ptica koje je veoma bitno jer ono predstavlja način pomoći pticama da prežive zimu, kada im je hrana teže dostupna. 

Tokom zimskih meseci pticama koje ostaju u našim krajevima  hrana je  teže dostupna.  Iz tog razloga treba im pomoći prihranom u vidu raznih vrsta semenki, neslanom slaninom, a kada nema snega treba im ostavljati i vodu. Nikako ih ne smemo hraniti hlebom jer on sadrži kvasac koji ptice ne mogu da svare. Naši sugrađani  hrane ptice tokom zime.
 
Udruženje Riparia svake zime hrani  ptice i to na nekoliko lokaliteta: na Selevenju i u šumama Subotičke peščare gde se na hranilicima okuplja veliki broj ptica. Ovo udruženje tokom godine radi i na sprovođenju kampanje da se stanovništvo uključi u zimsko hranjenje ptica.
 
Subotičani pokazuju svoju humanost i primerom hranjenja ptica tokom zime. Danas smo u centru grada zatekli kucu koja je rešila  da ne dozvoli pticama da priđu semenkama koje su im namenjene. Ne znamo da li je ljut na ptice, ili na ljude što hrane ptice, a ne njega.
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/hranjenje-ptica-tokom-zime

Povratak...