f Devet objekata u Srbiji gradjeno po principu zelene gradnje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Devet objekata u Srbiji gradjeno po principu zelene gradnje

22.02.2012

Devet projekata u Srbiji, nakon procesa sertifikacije, postaće objekti zelene gradnje, a među njima su nova zgrada Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i tržni centar Ušće u Beogradu, saopštio je danas Savet zelene gradnje Srbije.

Potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije Mladen Vukanac je kazao da zelena gradnja podrazumeva izgradnju zgrada po najvišim ekološkim standardima koje su zdrave za život, imaju minimalan uticaj na životnu sredinu, štede vodu i energiju, imaju dovoljno svetlosti, navodi se u saopštenju.

"Zelena gradnja u svetu je za 60 procenata veća, nego ranijih godina i sve više uzima primat nad konvencionalnom gradnjom, a u SAD je potpuno preovladao taj vid gradnje", rekao je on novinarima u Beogradu.

Vukanac je istakao da u Srbiji treba u što većoj meri podsticati vođenje građevinske industrije po principima te gradnje i da Savet zelene gradnje ima za cilj da okupi sve kompanije koje mogu da daju rešenja, inovacije i pruže doprinos unapredjenu tog vida gradnje.

Savet zelene gradanje Srbije okuplja više od 40 kompanija, osnovan je pre godinu ipo uz podršku Svetskog saveta kako bi podstakao preobražaj srpske građevinske industrije i celokupnog tržišta ka održivosti.

Beograd će od sutra do 25. februara biti evropski centar ove vrste gradnje, a međunarodni Sajam zelene gradnje otvoriće ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Najnovija saznanja o ovoj oblasti predstaviće oko 20 vodećih svetskih stručnjaka iz osam zemalja, a najnovije tendencije više od 40 izlagača.

Skup su podržali Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Grad Beograd i Svetski savet zelene gradnje.

Sajam i konferencija zelene gradnje (Serbia Green Building and Conference) spada u zvanične događjaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao među najvažnije dogadjaje iz ove oblasti za prvu polovinu ove godine u Evropi.

Jedan od najuglednijih učesnika konferencije biće Džeri Judelson iz SAD, često nazivan i "Kum zelenog", koji je jedan od pionira standarda zelene gradnje - LEED standarda, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač o zelenoj gradnji u svetu.

Srpska i javnost iz regiona imaće priliku da se upozna sa "zelenim standardima" koji potiču iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD i primenjuju se širom sveta.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/1469-devet-objekata-u-srbiji-gradjeno-po-principu-zelene-gradnje

 

Povratak...