f NIS do 2015.godine ulaže 400 miliona evra u ekološke projekte - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NIS do 2015.godine ulaže 400 miliona evra u ekološke projekte

08.02.2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da je realizacijom ekoloških projekata NIS-a značajno smanjena emisija zagađujućih supstanci, pri čemu je prioritet da to bude svedeno na minimum.

- Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu i njene posledice po domaću ekonomiju investicije u ekologiju se nastavljaju. U Pančevu, koje je 2008. godine bilo jedno od crnih ekoloških tačaka, problemi i danas postoje, ali da su u značajnoj meri smanjeni zahvaljujući investicijama u zaštitu životne sredine u rafineriji. U Pančevu je tokom 2011. godine zabeleženo nekoliko slučajeva emisije bezena preko dozvoljenih količina, na šta je NIS uvek adekvatno reagovao. Ministarstvo će nastaviti da sprovodi monitoring i strogu kontrolu u skladu sa zakonom, pri čemu će biti sankcionisano sve što bi moglo da dovede do ugrožavanja životne sredine i zdravlja građana - rekao je ministar Dulić.

Ministar je izrazio očekivanje da će realizacijom planiranih investicija NIS-a povećanje koncentracije bilo kojih zagađujućih supstanci u vazduhu, vodi i zemljištu biti svedeno na minimum.

NIS planira da do 2015. godine u ekološke projekte uloži 400 miliona evra, što je 6,5 puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom. Pored projekata zaštite životne sredine, NIS će investirati u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom, modernizaciju benzinskih stanica i projekte energetske efikasnosti - izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.
 
NIS će, kako je objasnio, u naredne dve i po godine uložiti više od 100 miliona evra u modernizaciju i izgradnju novih benzinskih pumpi u Srbiji.

On je najavio da će biti realizovan i niz projekata unapređenja tehnologija u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i izgradnje postrojenja u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/NIS-do-2015-godine-ulaze-400-miliona-evra-u-ekoloske-projekte-1595-c28-content.htm

Povratak...