f Svetski Dan vlažnih staništa - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski Dan vlažnih staništa

02.02.2012

Povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih staništa (World Wetlands Day – Ramsar Convetion), ove godine je organizovan skup u Potamiškom naselju Opovo u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, dok je domaćin skupa bilo Udruženje za zaštitu ptica „Roda Baranda“ i Ribnjak „Ribarstvo AD Baranda“.
Ispred institucija koje su zajednički organizovale skup prisutnima su se obratili dr Slobodan Puzović, pokrajinski podsekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Maja Radosavljević, Zavod za zaštitu prirode Srbije i dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i predstavnici organizacija iz Barande.

Centralna tema Međunarodnog Dana vlažnih područja za 2012. godinu je Vlažna područja i turizam – Izuzetno iskustvo (Wetland Tourism: A Great Experience) i održano je 4 prezentacije na temu zaštite vlažnih staništa sa primerima dobre turističke prakse na vlažnim i vodenim područjima kao doprinosi očuvanju močvarnih staništa i njihovog biodiverziteta.
Nakon radnog dela skupa, organizovan je obilazak najvećih ribnjaka kod Barande u Potamiškom području. 

     Podsetimo, “Svetski dan vlažnih staništa“  (World Wetlands Day – Ramsar Convetion) je proglašen 1971. u Ramsaru (Iran) kada je potpisana Ramsarska konvencija koju je do danas potpisalo 160 zemalja i jedna je od najstarijih koje se bave pitanjima zaštite prirode. Na Ramsarskoj listi močvara od međunarodnog značaja nalazi se 1912 područja, sa ukupnom površinom od oko 185 miliona hektara. Cilj Konvencije  je očuvanje vlažnih područja koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica, a koje čovek koristi i od kojih zavisi mnogostruko.

Izvor:http://www.eko.vojvodina.gov.rs/index.php?q=node/1042

Povratak...