f Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima

31.01.2012

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima u OŠ “Ivan Milutinović” održana je tribina u organizaciji Crvenog krsta i Zavoda za javno zdravlje na temu “Mladi i pušenje”. Cilj tribine je upoznavanje mladih sa štetnim posledicama upotrebe duvana, izloženosti duvanskom dimu, kao i očuvanje zdravlja i afirmacija zdravih stilova života mladih ljudi. Iako je većina anketiranih osnovnoškolaca, pre svega osmih razreda, probala cigaretu, malo ko od njih je nakon toga želeo da nastavi sa pušenjem, dok su se svi složili da duvanski dim šteti organizmu.

Tribini su prisustvovali učenici osmih razreda, koji su među osnovnoškolcima, u najvećoj potencijalnoj opasnosti da postanu pušači. Iz tog razloga u Zavodu za javno zdravlje pripremili su vizuelnu prezentaciju uz pomoć koje su učenici saznali mnogo novih stvari o duvanu i njegovoj štetnosti. Iako osnovnoškolci nisu znali većinu onoga što su čuli tokom prezentacije, asocijacija na cigarete, pre početka predavanja, za njih ne predstavlja ništa pozitivno.

Cilj ovakvih tribina je postaviti zdravlje u centar interesovanja svake osobe zarad kvalitetnijeg života, jer prema istraživanjima, osoba koja je dugogodišnji pušač, u proseku čivi 15 godina manje, nego osoba koja ne uživa u duvanskom dimu. Ono što je pozitivna činjenica, iz godine u godinu među svim generacijam upotreba duvanskog dima je sve manja.

U promeni svesti o štetnosti duvanskog dima umnogome je doprineo i novi zakon o zabrani pušenja na javnim mestima.

Pušenje je vodeći faktor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7 odsto izgubljenih godina života, saopštio je ranije Zavod za javno zdravlje. 
U Srbiji, prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovnika, svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

Izvor:http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/nacionalni-dan-borbe-protiv-duvanskog-dima

Povratak...