f Zašto nemamo inspektora za zemljište? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zašto nemamo inspektora za zemljište?

25.01.2012

Subotica već dve godine nema Inspektora za poljoprivredno zemljište. U hitnim slučajevima interveniše inspektor iz susednih gradova, a u međuvremenu nema ko da kontroliše nelegalnu ekspolataciju peska, ambroziju na poljoprivrednim poljima i slične stvari.

Ambrozija na poljoprivrednom zemljištu, nelegalna eksploatacija peska i mineralnih sirovina, predeli zaštićenih odlika. Sve ovo nije dovoljan razlog da se već dve godine imenuje od strane nadležnog ministarstva Inspektor za poljoprivredno zemljište u Subotici, ili njih dva koji bi, po oceni upućenih, imali pune ruke posla.

Sva sreća, pa se od 90.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Subotici, obrađuje preko 80.000 hektara. Veći deo preostalog zemljišta, oko 7.500 hektara, čine zaštićena područja koja se mogu obrađivati pod specijalnim uslovima, a manji deo od nekih 200 do 300 hektara predstavljaju zaparložene površine. Grad Subotica je u obavezi da tretira ambroziju na tim površinama koje su najčešće predmet spora, pa se zato i ne koriste, a oni koji se spore nemaju nikakve kazne zbog toga što umesto kukuruza ili pšenice – uzgajaju korov.

Gradska uprava sama ne može izricati kazne za ambroziju u poljima i “greh” neiskorišćenja plodne Vojvođanske zemlje, jer je pripadajuća odluka doneta na osnovu Uredbe, a ne zakona. Ako je za utehu, u Srbiji svake godine ostane neobrađeno oko 600.000 hektara zemlje – mnogostruko više nego u Subotici.

Izvor:http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/za-nemamo-inspektora-za-zemlji-te

Povratak...