f Kako postati „eco friendly” sajt? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kako postati „eco friendly” sajt?

18.01.2012

 Ideja projekta “klikni zeleno” je da kreira i medijskom i Internet kampanjom promoviše “eco friendly” koncept na Internetu i skrene pažnju na ekološki otisak koji ostavljaju web prezentacije.

U današnjem svetu, jedan od osnovnih marketinških alata je nesumljivo Internet. Svaka ozbiljnija kompanija, institucija ili organizacija pristupa izradi svog web sajta. Kako bi sajt uopšte bio aktivan i radio bez problema i bezbedno potrebno ga je postaviti na server, poseban računar koji je najčešće smešten u specijalizovanim zgradama, računarskim centrima ili popularno nazvanim „farmama servera“.

Električna energija potrebna za napajanje ovakvih centara obuhvata 1,5% od ukupne potrošnje, a s porastom korisnika Interneta širom sveta svake godine raste za dodatnih 10%. Veći deo ove električne energije proizvodi se iz uglja ili nuklearne energije te zbog toga jednostavnim postavljanjem naše prezentacije na svetsku mrežu povećavamo svoj ekološki otisak.

U procesu rasta, drvo upija ugljen-dioksid i globalano zagrevanje usporava za 50%. Smatra se da je sadnja jednog drveta dovoljna da pokrije štetnu emisiju ugljen-dioksida koju stvara održavanje veb sajta prosečne veličine i posećenosti.

Kako bi web sajt bio ekološki odgovoran, odnosno dobio logo (baner) akcije, potrebno je da se vlasnik domena prijavi na www.kliknizeleno.rs web sajt i zatraži sadnju jednog drveta. Nakon završetka procesa prijave, TOC će organizovati svoje volontere, odabrati pogodno područje, zasaditi drveće i obezbediti brigu o njemu. Svako “web drvo” će biti označeno pločicom sa adresom veb sajta čiju štetnost otklanja.

 U okviru kampanje "kliknizeleno", organizacije, kompanije i institucije koje poseduju svoje Internet prezentacije mogu da zasade svoje stablo i umanje ekološki otisak koji svakodnevno proizvode njihove veb strane.

Sadnju svog "veb drveta" vlasnici domena mogu da zatraže na veb sajtu kliknizeleno.rs popunjavanjem prijavnog formulara. TOC će izvršiti selekciju zainteresovanih i sa njima zaključiti ugovor o tehničkoj saradnji.

Nakon završetka procesa prijave, TOC će organizovati svoje volontere, odabrati pogodno područje i u kasnu jesen zasaditi drvo i obezbediti jednogodišnju brigu o njemu.

Svako "veb drvo" će pločicom biti označeno sa adresom veb sajta čiju štetnost otklanja. Nakon sadnje vlasnik će dobiti sertifikat da je njegov sajt ekološki odgovoran i logo (baner) kampanje koji će postaviti na svojoj veb prezentaciji.

U jesen 2011. uz sufinansiranje Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja TOC će za prviih 100 prijavljenih veb sajtova (prvenstveno organizacija civilnog društva) organizovati sadnju stabala na pogodnoj lokaciji u gradu Zaječaru.

Kako biste se uključilili u kampanju i nakon promotivne kampanje i sadnje 100 sadnica za 100 veb sajtova; potrebno je da pored prijave i potpisanog ugovora o saradnji otkupite svoje drvo po ceni od 2000 dinara za organizacije civilnog društva i 3000 dinara za institucije i kompanije.

*Cena je određena na osnovu cene stabala u rasadnicima, njihove visine i starosti. 

Više informacija na: info@kliknizeleno.rs.

Izvor: http://www.kliknizeleno.rs/

Povratak...