f Sanacija i preseljenje proizvodnog pogona mineralnog đubriva Azohem iz Subotice - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sanacija i preseljenje proizvodnog pogona mineralnog đubriva Azohem iz Subotice

16.01.2012

Proizvodnja u pogonu mineralnog đubriva „Azohem" u Subotici će stati u naredna dva meseca, kako bi bila preseljena u „Azotaru", najavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić tokom potpisivanja Ugovora o sanaciji i preseljenju tog proizvodnog pogona.

- Ovo je jedan od prvih slučajeva u Srbiji da se iz naseljenih mesta izmeštaju pogoni koji zagađuju životnu sredinu. Na taj način ćemo rešiti dugogodišnji problem naselja u Subotici kojem gravitira 10.000 stanovnika. Proizvodnja i emisija praškastih materija iz pogona je iznad dozvoljenih granica i nije smelo da dođe do toga. Postrojenje mora pod hitno da se izmesti - istakao je ministar Dulić.

Prema njegovim rečima, izmeštanje postrojenja je „evropska integracija u praksi", jer se na taj način u Evropi rešavaju situacije u kojima se građanima mora obezbediti ustavno pravo na zdravu životnu sredine, a privrednim subjektima mogućnost da proizvode.

- Danas možete da vidite kako izgleda rešenje jednog velikog problema koji traje nekoliko godina, kada u rešenje uđu ozbiljni ljudi - zaključio je ministar Dulić.

Ugovor o sanaciji i preseljenju proizvodnog pogona mineralnog đubriva „Azohem" potpisali su direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić i direktor „Azohema" iz Subotice Goran Kojić. Fond je za sufinansiranje projekta „Sanacija i zatvaranje proizvodnog pogona mineralnog đubriva Azohem" obezbedio oko 60 miliona dinara.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Sanacija-i-preseljenje-proizvodnog-pogona-mineralnog-djubriva-Azohem-iz-Subotice--1570-c28-content.htm

Povratak...