f Stirofert štedi energiju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Stirofert štedi energiju

11.01.2012

U Subotici je u nekoliko objekta prilikom gradnje ugrađen izolacioni materijal stirofert, koji je pronašao profesor Građevinskog fakulteta  dr Milan Kekanović. Materijal se koristi uglavnom za međuspratne konstrukcije i spada u materijale koji su dobri čuvari energije. Objekti koji u tavanici imaju ugrađen ovaj materijal mogu da uštede energiju i do 30 odsto.

Politehnička škola je prilikom gradnje objekta u dvorištu primenila izolacioni materijal stirofert. Klima uređaj se više u prostorijama ne koristi, jer je i leti i zimi prijatno, pošto je materijal dobar čuvar energije.

Primenim stirofert izolacionog materijala na tavanici ka kojoj se diže topao vazduh i ako nema izolacije, on se kroz zidove gubi. Upotrebom ovog materijala to se ne dešava. Projektanti u poslednje vreme ubeđuju investitore da prilikom gradnje objekata koriste stirofert.

Patent profesora doktora  Milana Kekakovića  je specifična kombinacija betona i izolacionog materijala. Priznat je i u zemljama Evropske unije, u zemljama Rusije, a pokrenuta je i procedura da bude priznat u SAD.

Građevinski objekti su poznati “rasipnici energije” i zbog toga je neophodno posebnu pažnju obratiti na izolaciju. Stirofert je materijal kojim se i čuva  životna sredina, jer smanjenje potrošnje energije smanjuje i emisiju štetnih gasova  u atmosferu.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/stirofert-tedi-energiju

Povratak...