f Novi prečistač otpadnih voda u Mlekari Subotica - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Novi prečistač otpadnih voda u Mlekari Subotica

11.01.2012

Mlekara Subotica u prethodnih godinu i po dana uložila je preko 1,5 miliona evra u izgradnju novog prečistača otpadnih voda. Prečistač je u punom pogonu od oktobra, a zahvaljujući tome Mlekara Subotica u celini obrađuje otpadne vode koje nastaju u procesu proizvodnje, tako da voda koja izlazi iz Mlekare ka gradskom prečistaču ima odgovarajuću PH vrednost. Ovim je Mlekara Subotica u celini zaokružila sistem tretiranja otpada koji nastaju u proizvodnji.

Postrojenje za tretman otpadnih tehnoloških voda izgrađeno je maja meseca prošle godine, zahvaljujući kojem ova kompanija prerađuje vodu od svih materija kojima se zasiti u toku proizvodnih procesa. Umesto otpadne vode, iz Mlekare Subotica, ka gradskom prečistaču otpadnih voda ide bistra voda odgovarajuće PH vrednosti. Zahvaljujući tome, kako navode u Mlekari Subotica, oni ispunjavaju svoju društvenu odgovornost prema životnoj sredini i poštuju parametre propisane gradskom odlukom o javnoj kanalizaciji.

Prečistač se od oktobra nalazi u redovnom radu. U Mlekari navode da se radi o veoma modernom postrojenju, sa nemačkom tehnologijom, u koje je ova kompanija uložila 1,5 miliona evra. Voda se tretira u tri osnovne faze prečišćavanja – mehaničko, hemijsko – fizičko i biološko. Nus proizvod je mulj koji se može koristiti kao đubrivo, ali se može koristiti i za proizvodnju bio gasa. Izlazni parametri vode iz ovog prečistača se redovno kontrolišu u posebnoj laboratoriji.

Zbog specifičnosti biološkog dela prečišćavanja vode, a i zbog uticaja vremenskih prilika, iz Mlekare Subotica se izvinjavaju građanima koji žive u okolini zbog povremenih neprijatnih mirisa u vazduhu.

Mlekara Subotica je jedna od najsavremenijih domaćih mlekara kojom upravlja investicioni fond Salford. Mlekara Subotica je prva mlekara koja je dobila dozvolu za izvoz proizvoda na tržište Evropske unije i u procesu proizvodnje se prdržava najstrožijih standarda kao što su HACCP, BRC, HALAL, ISO 9001 i ISO 14001. Prethodna, 2011.godina donela je u AD "Mlekara" još jedan standard, IFS V5 kojim treba da bude poboljšana bezbednost hrane i kvalitet proizvoda, povećana zaštita i poverenje potrošača kao i poboljšana troškovna efikasnost u lancu proizvodnje hrane.

Izvor:http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/novi-pre-ista-otpadnih-voda-u-mlekari-subotica

Povratak...