f Otvoren Park na mestu nekadašnje deponije u Despotovcu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvoren Park na mestu nekadašnje deponije u Despotovcu

10.01.2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorio je danas na lokalitetu Ložniče u Milivi, u blizini Despotovca, park na mestu nekadašnje deponije.

- Primer Despotovca pokazuje kako treba da izgleda rekultivisana i sanirana deponija u skladu sa evropskim standardima i ovo treba da bude uzor drugim gradovima u Srbiji. Na ovaj način se saniraju i zatvaraju male deponije i sele na regionalne sanitarne deponije. Otvaranje parkova poput ovog biće u celoj Srbiji -  rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić otvarajući park.

On je istakao da je način kako je sanirana deponija u Despotovcu, vizija i cilj za druge gradove.

- Uslov da Ministarstvo izdvoji novac za ovakve projekte je da opštine potpišu regionalne sporazume o odlaganju smeća na regionalne deponije - rekao je ministar.

Smeće iz opštine Despotovac se sada odvozi na regionalnu deponiju u Lapovu. Iz nekadašnje deponije, koja je pretvorena u park, odneto je 120.000 kubnih metara otpada. U sanaciju površine nešto veće od četiri hektara, iz opštinskog budžeta uloženo je 13,2 miliona dinara, dok je Fond za životnu sredinu uložio 11 miliona dinara.

Minstar Dulić je u Despotovcu posetio i rekonstruisani dečiji vrtić, površine 200 kvadratnih metara koji će moći da primi 180 dece. Za njegovu izgradnju je iz programa pomoći građevinskoj industriji izdvojeno 50 miliona dinara, dok je opština Despotovac uložila 3,8 miliona dinara.

Dulić je rekao da je taj objekat jedan od 250 završenih ili onih koji se grade širom Srbije, uz pomoć države.

- Korist je dvostruka, jer se zapošljava građevinska operativa i istovremeno poboljšavaju uslovi života u lokalnoj zajednici -rekao je on.

Ministar  je u Ćupriji posetio Moravski park, takođe rekonstruisan sredstvima programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Otvoren-Park-na-mestu-nekadasnje-deponije-u-Despotovcu-1565-c28-content.htm

Povratak...