f Za nekoliko meseci u Srbiji samo ekološke kese - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Za nekoliko meseci u Srbiji samo ekološke kese

10.01.2012

U Ministarstvu životne sredine Srbije očekuju da će za nekoliko meseci na domaćem tržištu u prometu biti samo ekološke kese, čiji period razgradnje iznosi od jedne do četiri godine.

“Referentna nacionalna laboratorija za ambalažu i pakovanje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, u kojoj se utvrđuje razgradivost plastičnih kesa, dobiće atest za rad za 10 dana”, rekao je agenciji Beta državni sekretar Bojan Đurić.

Kako je istakao, “u isto vreme trebalo bi da bude objavljen i prvi registar proizvođača plastičnih kesa u Srbiji, ali i da počne stimulacija proizvođača razgradivih i biorazgradivih kesa, odnosno dodatno oporezivanje za one koji proizvode obične plastične kese”.

“Sve te mere trebalo bi da dovedu do toga da u Srbiji za nekoliko meseci više ne bude plastičnih kesa koje nisu razgradive ili biorazgradive, što znači da će u prometu biti samo kese koje nisu štetne za čoveka i njegovu okolinu”, naglasio je Đurić. 

On je kazao da će sve plastične kese pre distribucije na tržište morati da prođu test u laboratoriji u Novom Sadu koja će proizvođačima davati sertifikate o proizvodnji razgradivih (koje imaju aditive za razgradnju) i biorazgradivih kesa (napravljene od organskih materija koje se same razgrađuju).

“Cena korišćenja laboratorijskih usluga za domaće proizvođače kesa biće 48.000 dinara godišnje, dok će kompanije iz inostranstva morati da plate 95.000 dinara”, kazao je Đurić i dodao da će novac biti namenjen samo za operativne troškove laboratorije i amortizaciju opreme.

Đurić je potvrdio i da Ministarstvo životne sredine “priprema akte koji će rezultirati zabranom uvoza kesa koje su tanje od 14 mikrona, a koje se sada besplatno dele po pijacama i prodavnicama”.

“One predstavljaju estetski i ekološki problem, jer su najlakše, teško se sakupljaju, jer ih vetar raznosi i njihova reciklaža je zbog te debljine praktično nemoguća”, rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se godišnje po stanovniku u proseku potroši oko 250 plastičnih kesa.

Izvor:  http://www.ekologija.rs/za-nekoliko-meseci-u-srbiji-samo-ekoloske-kese

Povratak...