f Predstavljena Nacionalna strategija za aproksimaciju u oblasti životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predstavljena Nacionalna strategija za aproksimaciju u oblasti životne sredine

20.12.2011

Srbiji je potrebno oko 10 milijardi evra za implementaciju propisa EU u oblasti zaštite životne sredine do 2030. godine, odnosno 1.400 evra po stanovniku, zaključeno je danas na predstavljanju Nacionalne strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine u Skupštini Srbije.

Kako je ocenio zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins, Srbija je ostvarila veliki napredak u oblasti životne sredine, a posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštiti prirode i upravljanjem hemikalijama, dok se velika ulaganja očekuju u oblasti upravljanja otpadnim vodama.

- Proces aproksimacije podrazumeva prenošenje celokupnog zakonodavstva EU na domaću legislativu i njegovu primenu. Strategija sadrži ekonomske instrumente i finansijske mehanizme u oblasti životne sredine koji su neophodni za realizaciju domaćih i inostranih ulaganja u dugoročno održive aktivnosti na tom polju. Takođe, razmatra potrebe za institucionalnom reformom i jačanjem, razvojem zakonodavstva, sprovođenjem propisa na svim nivoima, edukacijom i razvijanjem javne svesti na polju životne sredine. Predviđamo da će do 2012. godine biti sprovedena potpuna harmonizacija propisa sa EU - rekao je državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Ivica Radović.

Na osnovu stanja infrastrukture u životnoj sredini u Srbiji i analize u zemljama koje su skoro postale članice, procenjuje se da su najzahtevniji sektor voda sa 5,6 milijardi, otpad sa 2,8 milijardi i sektor industrijskog zagađenja sa 1,3 milijardi evra. Bitan deo troškova se odnosi na operativne troškove koji se ne mogu podmiriti iz međunarodnih izvora finansiranja, već se moraju finansirati iz budžeta, privatnog sektora ili kroz naknade. Procenjuje se da će potreba za dodatnim finansiranjem iz budžeta dostići maksimum od oko 962 miliona evra tokom 2019. godine i trebalo bi ravnomerno da opada sve do 2025. godine.

- Strategija sadrži ekonomske instrumente i finansijske mehanizme neophodne u oblasti životne sredine. Vodimo se iskustvima novih članica EU, koje su nam pokazatelj koje zamke bi trebali da izbegnemo, a šta da primenimo u procesu pristupanja - objasnio je pomoćnik ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nebojša Pokimica i dodao da je u toku priprema projekata za treću komponentu IPA fondova. 

Strategija preporučuje Vladi da usvoji tri osnovne strateške politike: domaći propisi bi trebalo da oslikavaju pravne tekovine EU, korišćene donatorskih sredstava bi trebalo da se optimizira kako bi se umanjili troškovi koje će snositi država i implementacija bi trebalo da se usredsredi na zahteve EU.

- Usvajanje ove Strategije podrazumevalo je utvrđivanje trenutnog stanja u oblasti životne sredine, a zasniva se na institucionalnom, pravnom i ekonomskom aspektu. Strategija definiše poslove svih nivoa vlasti i nudi odgovor na pitanje kako da Srbija harmonizuje svoje zakonodavstvo sa EU - ukazao je Zoran Sretić iz kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.  

Strategija se bazira na tri dokumenta i to na: Nacionalnom programu integracije Republike Srbije u EU (NPI), Nacionalnom programu za zaštitu životne sredine (NPZŽS) i Nacionalnoj strategiji za održivi razvoj (NSOR).

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Predstavljena-Nacionalna-strategija-za-aproksimaciju-u-oblasti-zivotne-sredine-1537-c35-content.htm

Povratak...