f Skup o značaju upravljanja otpadnim vodama i otpadom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Skup o značaju upravljanja otpadnim vodama i otpadom

14.06.2022

Naš grad Subotica je domaćin 51. konferencije "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad", koji organizuju Udruženje za tehnologiju voda i sanitarno inžinjerstvo i Udruženje vodovoda i kanaliazacije Srbije.

Cilj skupa, na kome će biti predstavljeno oko 40 naučnih radova,  je razmena znanja i iskustva u sve tri tematske oblasti kao i primena regulative i standarda koji vode poboljšanju stanja u životnoj sredini. Takođe, tu su i upoznavanje sa značajnim naučnim dostignućima, trendovima, mogućnostima i najboljom praksom u održivom upravljanju otpadnim vodama i otpadom.

Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ su među retkim dobrim primerima u Srbiji koji su uspešno rešili problem vode za pi?e i probleme sa pre?iš?avanjem otpadnih voda. U želji da zaštite svoju okolinu i Palićko jezero na vreme su počeli sa radom i imali su kontinuitet – istakao je Predrag Bogdanović, predsednik  Udruženja za tehnologiju voda i sanitarno inžinjerstvo. – Ovogodišnja konferencija je posvećena struci i nauci, čućemo nova saznanja i potvrditi stara. Ne možemo a da se ne osvrnemo i na trenutnu situaciju, današnje vreme je opterećeno raznim krizama, pre svega ljudskih resursa, energetskih i ekonomskih. Ambiciozno smo najavili izgradnju velikog broja postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji, nedostajuće kanalizacione mreže, ali je veliko pitanje kako će se to planski obaviti. Pitanje je kako će se izgraditi, ko će tu raditi i kakva će biti ekonomska opravdanost za korisnike.

I Suboticu očekuju veliki radovi u okviru projekta „Čista Srbija“, u okviru kojeg će biti izgrađeno 110 kilometara kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u Bajmoku i Čantaviru. Po rečima zamenika gradonačelnika Imrea Kerna, uskoro se može očekivati potpisivanje aneksa ugovora sa Ministarstvom građevinarstva.

Grad je sve uradio da bi pripremili projekat i kada bude potpisan taj aneks krenućemo u radove. Bajmok i Čantavir su posebni delovi i oni mogu da se rade nezavisno od toga kada će u Subotici početi gradnja – objašnjava Kern. – U Subotici treba da se gradi 48 kilometara, na Paliću 12 kilometara, što je veliki poduhvat i moraćemo postepeno da gradimo, kako bi građani mogli da funkcionišu. Puno građana će moći da se priključi na kanalizacionu mrežu, što je jako dobro jer Subotica ima i druge predispozicije za upravljanje otpadnim vodama, kao što su prečistači arsena na tri lokacije, prečistač koji je među najboljima u državi... 

Kako ističe Šugar Đer, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Suboticom se proteže oko 350 kilometara kanalizacione mreže, što je oko 50 odsto teritorije.

Posle završetka projekta „Čista Srbija“ taj postotak biće 10 do 20 odsto veći. Palić će biti 100 procentno pokriven što je veoma važno – ističe Đer. – I za vreme stare Jugoslavije Subotica je bila prvi grad koji je imao prečistač, izgrađen još 1975. godine. On je bio nedovoljnog kapaciteta pa je on rekonstruisan 2009. i 2010. godine. Svest građana po pitanju priključenja na kanalizacionu mrežu je dobra, a primer za to je Palić, gde smo imali 70 odsto priključenih objekata.

Ove  godine na konferenciju je poslat ve?i broj radova koji su interesantniji, inovativniji od strane naučne i stručne zajednice.

U radovima se prepoznaju novi koncepti i trendovi u upravljanju otpadnim vodama i otpadom, inovativne tehnologije u prečišćavanju otpadnih voda, a imaćemo i prezentaciju dva velika nacionalna projekta – napominje profesorka Milena Bečelić Tomin.

Izvor i kompletan izveštaj: https://www.subotica.com/vesti/skup-o-znacaju-upravljanja-otpadnim-vodama-i-otpadom-id44364.html

Povratak...