f Представљен јединствени Еколошки информациони систем - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Представљен јединствени Еколошки информациони систем

03.02.2022

Поводом пуштања у рад јединственог Еколошког информационог система, у Плавој сали Градске куће у Суботици је 3. Фебруара 2022. године одржана обука инспектора заштите животне средине и  представника јединица локалне самоуправе из Суботице, Бачке Тополе, Малог Иђоша, Сомбора, Оџака, Апатина и Куле.  Обуци су присуствовали и државни секретар Министарства заштите животне средине, Александар Дујановић, представници Министарства заштите животне средине и Града Суботице, као и инструктори из фирме ангажоване за вршење обуке. 

У име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Стевана Бакића и лично име учеснике обуке поздравила је и гостима пожелела добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду градски менаџер Загорка Панић.

„Ово је прилика и да изразим захвалност Министарству заштите животне средине што је Суботица домаћин овог скупа у оквиру кога ће се – поред примопредаје мобилних телефона са инсталираним софтверима инспекторима за заштиту животне средине – одржати и презентације рада система и обука инспектора за рад на апликацији са приказом свих функционалности система, токова информација и свих неопходних радњи са којима ће се они, радом са системом, сусретати, као и обука представника јединица локалне самоуправе за рад на WЕБ десктоп апликацији“, навела је Загорка Панић.

Додала је да верује да ће данашње активности допринети да Инспекција за заштиту животне средине у 2022. години што успешније оствари своје планиране циљеве, а то су: Ефикаснија примена прописа из области заштите животне средине, оперативнији ниво организације, уједначеност поступања и координација извршавања поверених послова.

Уз истицање да Град Суботица подржава Владине реформе инспекција и дигитализацију јавне управе, она је нагласила да је потпуно извесно да ће суботичка локална самоуправа и убудуће бити посвећена реализацији пројеката који суштински унапређују живот свих наших суграђана, као и стварању повољнијег амбијента за инвестиције и пословање, уз очување животне средине.

Државни секретар Александар Дујановић је изјавио да повод данашњег окупљања пуштање у рад јединственог Еколошког информационог система, односно апликације за пријаве еколошких проблема од стране грађана.

„Систем је са радом кренуо 31. јануара и до данас смо имали већ 200 пријава које   администратори прослеђују надлежним органима на јединици локалне самоуправе инспекцијама, и осталим органима, како републичким тако и у јединицама локалних самоуправа“, казао је Дујановић.  

Навео је да ће грађани моћи да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације „gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play и APP Storе, да је омогућено и слање СМС или ММС порука на 066-5555-001, као и телефонски позиви Контакт центру на број 0800-003-003, радним данима од 7.30 до 15.30 часова.

„Кад грађанин пошаље пријаву, администратори је одмах жаљу надлежним органима. Циљ је да се што више приближимо грађанима и детектујемо што више проблема да бисмо могли да планирамо буџет како да финансирамо поједине јединице локалне самоуправе. Овим информационим системом обухваћена је цела Србија. Ми ћемо свим јединицама локалне самоуправе дати рокове да на наш захтев одговоре у року од седам дана, а грађани да добију свој одговор“, истакао је Александар Дујановић.

Извор: http://www.subotica.rs/index/page/lg/cp/id/14943

Povratak...