f Zelena agenda prioritet - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zelena agenda prioritet

24.01.2022

Ulaganje u zeleni transport od izuzetnog je značaja za zaštitu životne sredine i bolji kvalitet vazduha, a ujedno i važan korak u implementaciji Zelene agende kojoj je Srbija posvećena – izjavila je 24. januara 2022. godine u Beogradu ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i rukovodstvom JKP Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“, prisustvovala primopredaji novih električnih autobusa, kao i prvoj vožnji trasom nove eko linije gradskog prevoza, koja će gravitirati kroz centralno gradsko područje.

- Čestitam Beograđanima na novoj eko liniji, a želim da zahvalim i rukovodstvu grada što se trude da donesu različite mere kako bi popravili stanje životne sredine. Za nas je svaka mera za poboljšanje kvaliteta vazduha jednako važna. Vlada Srbije je i ove godine donela uredbu na osnovu koje subvencionišemo kupovinu elektro i hibrid vozila. Vozila na električni pogon ne zagađuju okolinu i drago mi je što iz godine u godinu raste interesovanje pravnih i fizičkih lica za subvencije. Tokom prošle godine uz subvenciju države kupljeno je više od 500 novih eko vozila, a ove godine smo obezbedili još veća sredstva, 150 miliona dinara u te svrhe – rekla je Vujović.

Vujović je naglasila da je održiva mobilnost deo Zelene agende čijim ciljevima je ministarstvo posvećeno.

- Ministarstvo na čijem sam čelu formiralo je i radnu grupu koja ima 66 članova iz 18 institucija i bavi se implementacijom Deklaracije iz Sofije. Sprovođenje Zelene agende i dostizanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine naši su prioritetni zadaci i na tome se posvećeno radi - navela je Vujović.

Izvor: https://www.ekologija.gov.rs/lat/saopstenja/vesti/vujovic%3A-zelena-agenda-prioritet

Povratak...