f Efikasnija upotreba otpada za zdraviju životnu sredinu i konkurentniju privredu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Efikasnija upotreba otpada za zdraviju životnu sredinu i konkurentniju privredu

21.01.2021

Efikasno upravljanje industrijskim otpadom ključno je za unapređenje zaštite životne sredine, ali i za veću konkurentnost i održivost domaće privrede. To je oblast koja ima ogroman potencijal i dosta izazova koje će zajedno rešavati privreda i nadležna ministarstva, poručili su 21. januara 2021. godine predstavnici Vlade Srbije i poslovne zajednice na sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS). Cirkularna ekonomija je šansa za našu privredu, garant održivog razvoja i ne postoji oblast u kojoj ima više potencija i koja nije dovoljno iskorišćena kao što je upravljanje industrijskim otpadom, rekao je Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS.

Srbiju čekaju izmene Zakona o upravljanju otpadom, cilj je da se što više koristi otpad u proizvodnji električne i toplotne energije i da radimo na dekarbonizaciji, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Naglašava da energetika i ekologija  ne mogu jedna bez druge i da je zajednički fokus klimatski neutralan razvoj. „Zakoni i drugi propisi koje donosi država ne mogu da funkcionišu ukoliko nema najtešnje sprege sa privredom“, poručila je Mihajlović i najavila i da će ove godine biti donete važne odluke vezane za dalje korake u procesu dekarbonizacije.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, istakla je da su prioriteti rešavanje ključnih izazova u oblasti ekologije, a to su upravljanje industrijskim otpadom, smanjenje aerozagađenja i saniranje deponija.

„To je sve ono što čeka Srbiju i na čemu intenzivno radimo. Svaki vid sugestije i sve ono što ćemo moći da primenimo u narednom periodu, a da upravo ove najveće probleme u Srbiji rešimo, rado ćemo prihvatiti“, kaže Vujović.

Upotreba kvalitetnog alternativnog goriva dobijenog iz otpada ključna je za smanjenje emisije ugljen-dioksida, manju potrošnju neobnovljivih rezervi fosilnih goriva, kao i za smanjenje troškova proizvodnje u cementnoj i drugim industrijama, što utiče na konkurentnost i održivost poslovanja, ocenio je direktor La Farž Srbija Dimitrije Knjeginjić.

„Privrednici na ovu temu ključnu za privredu ukazuju deset godina i mi bismo voleli da vidimo da u Srbiji postoji organizovan način zbrinjavanja otpada“, poručio je Knjeginjić.

Izvor: Efikasnija upotreba otpada za zdraviju životnu sredinu i konkurentniju privredu – Poslovni portal o upravljanju otpadom i reciklaži (reciklaza.biz)

Povratak...