f Svetski dan zemljišta – 5. decembar - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski dan zemljišta – 5. decembar

05.12.2020

Svetski dan zemljišta – 5. decembar ove godine obeležava se pod sloganom „Održimo zemljište u životu, zaštitimo biodiverzitet zemljišta“, a tema je živi svet koji se nalazi u zemljištu i koji učestvuje u obavljanju procesa neophodnih za život na našoj planeti. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2013. godine je proglasila 5. decembar za Svetski dan zemljišta u cilju ukazivanja na značaj očuvanja kvaliteta i zaštite zemljišta i podsticanja održivog upravljanja zemljišnim resursima.

U zemljištu se nalazi više od četvrtine biodiverziteta planete zemlje, a nama je poznat tek jedan odsto ovog sveta. Organizmi koji žive u zemljištu su odgovorni za odvijanje mnogih procesa od kojih zavisi ljudska populacija, kao što su proizvodnja hrane, skladištenje organskog ugljenika i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, zemljišni organizmi razgrađuju zagađujuće materije i doprinose remedijaciji zagađenog zemljišta.

Neodrživo upravljanje zemljištem nepovoljno utiče na njegov biodiverzitet i zato je neophodno preduzeti mere za njegovu zaštitu.

Pored podizanja svesti o značaju očuvanja zemljišnih ekosistema za dobrobit čovečanstva i ukazivanje na sve veće izazove u održivom upravljanju i zaštiti zemljišta, Svetski dan zemljišta ima za cilj podsticanje vlada, organizacija, zajednica i pojedinaca širom sveta da aktivno doprinose poboljšanju i očuvanju kvaliteta zemljišta.

Za više informacija o Svetskom danu zemljišta posetite link: http://www.fao.org/world-soil-day/about-wsd/en/

Dodatne informacija o Globalnoj inicijativi za biodiverzitet zemljišta dostupne su na: https://www.globalsoilbiodiversity.org/

Izvor: https://www.ekologija.gov.rs/5-decembar-svetski-dan-zemljista/#more-32547  

Povratak...