f Evropa poziva na zeleni oporavak od pandemije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Evropa poziva na zeleni oporavak od pandemije

15.04.2020

Evropski ministri zaštite životne sredine su pozvali da se pri planiranju oporavka od pandemije koronavirusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vreme za borbu protiv epidemije, ali „trebalo bi da se pripremimo za rekonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak“, pišu oni u tekstu na sajtu climatechangenews.com.

„Moramo odoleti iskušenju kratkoročnih rešenja kao odgovoru na krizu koja preti da na više decenija zatvori Evropsku uniju u ekonomiji fosilnih goriva„, upozoravaju oni.

„Pouka koju možemo dobiti od KOVID-19 je da je neophodno brzo delovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promena i gubitka biološke raznolikosti“.

Oni pozivaju na „zajednički evropski odgovor“ u okviru evropskog "Zelenog sporazuma"koji je najavila Evropska komisija, i traže „povećanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije".

„Moramo poslati snažnu političku poruku svetu i našim građanima da će EU biti primer i u ovim teškim vremenima, i utrti put ka ukljeničkoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma„, pišu ministri.

Tekst potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugalije, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je ovu inicijativu evropskih ministara.

Izvor: https://www.energetskiportal.rs/evropa-poziva-na-zeleni-oporavak-od-pandemije/

Povratak...