f Nacionalni Dana zaštite prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nacionalni Dana zaštite prirode

11.04.2020

Zavod za zaštitu prirode Srbije, povodom 11. aprila nacionalnog Dana zaštite prirode, ukazuje na značaj prirode koja je ukoliko je očuvana, značajan saveznik u prevazilaženju nastale pandemije virusa korona i očuvanju zdravlja.

Iz Zavoda su saopštili da su njihovi saradnici pripremili stručno-informativni tekst o opštim odlikama virusa, sa posebnim osvrtom na virus korona u prirodi, a javnosti je kompletan tekst dostupan na internet portalu Zavoda.

Iz Zavoda upućuju i apel da se pomogne opstanak više od 3.000 jedinki divljih vrsta riba, gmizavaca i drugih životinja u Javnom akvarijumu i tropikarijumu u Beogradu, koje usled nemogućnosti rada sa posetiocima, nemaju dovoljno sredstava za ishranu i preživljavanje životinja.

Udruženje "Zooplanet" iz Niša, takođe, se susreće sa istim problemom, pa bi pomoć tom udruženju i njihovim štićenicima bila od velikog značaja, dodaje se u saopštenju.

Iz Zavoda pozivaju prosvetare da za potrebe nastave na daljinu, kao i zainteresovane građane koji žele da spoznaju prirodu, koriste saznanja i informacije o prirodi Srbije koje je Zavod uobličio u formi filmova i video prezentacija za realizaciju tema iz predmeta Biologija, Geografija, Svet oko nas i Čuvari prirode.

Više od 80 prezentacija grupisano je u četiri celine, Geodiverzitet i geonasleđe, Zaštićena područja Srbije, Zaštita biodiverziteta i ekosistema i Zaštita prirode, klimatske promene, obnovljivi izvori energije, koje se mogu preuzeti preko linka <http://www.žps.rs/wp/skole> u odeljku programi za nastavnike, na kome su dostupni i video zapisi o prirodnim dobrima.

Srbija predstavlja jedan od šest centara biodiverziteta Evrope, sa raznovrsnim ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a naši najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju u okviru sistema 470 zaštićenih područja koja zauzimaju površinu od 7,66 odsto teritorije naše zemlje.

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april, jer je na današnji dan 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode "Velika i Mala Ripaljka" na teritoriji opštine Sokobanja.

Dodatne informacije: http://www.zzps.rs/wp/dana-zastite-prirode-srbije/

Izvor: https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/nacionalni-dan-zastite-prirode-pomoci-prezivljavanje-3.000-vrsta-u-javnom-akvarijumu_1113030.html

Povratak...