f Sve je podređeno borbi za živote i zdravlje Subotičana - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sve je podređeno borbi za živote i zdravlje Subotičana

07.04.2020

– Epidemiološka situacija na teritoriji Subotice je takva da sa današnjim danom imamo registrovano  ukupno 30 potvrđenih slučajeva zaraženih  Kovid-19 virusom. Ono što je veoma značajno je da među obolelima nema zdravstvenih radnika. Zaraženi pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, angažovani na prijemu ljudi koji su došli iz inostranstva, takođe su sa blagom kliničkom slikom i u stabilnom su stanju – izjavio je danas, obraćajući se javnosti, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Subotice i gradonačelnik Bogdan Laban.

Od juče se, kako je rekao, u  respiratornim trijažnim ambulantama Doma zdravlja Subotica  obavlja  uzorkovanje sumnjivih na Kovid-19 infekciju pacijenata sa blagom kliničkom slikom, jer su oni trenutno najznačajniji faktor i epidemiološka karika u lancu daljeg prenošenja infekcije.

– Povećanje broja potvrđenih slučajeva nije neočekivano, s obzirom na to da se nalazimo u petoj nedelji epidemije.  Prema instrukciji Vlade, kao i usvojenih protokola lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostikovan Kovid -19, oni se više ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji. U skladu sa aktuelnim protokolim, pacijenti koji su pozitivni na virus upućuju se isključivo u Kovid bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle sa naše teritorije u Novi Sad, odnosno na novosadski sajam – istakao je gradonačelnik.

U gradu se, naveo je, redovno  vrši  dezinfekcija javnih površina, jer dezinfekcija ulica jeste jedan od načina na koji se borimo protiv epidemije korona virusa, ali svakako postoji i mnogi drugi načini, koje zavise od nas samih i naše odgovornosti i za sopstveno, ali i za zdravlje naših najbližih.

Gradonačelnik Laban je, takođe, između ostalog, rekao da Grad Subotica i u uslovima aktuelnog vandrednog stanja obezbeđuje uslugu pomoći u kući korisnicima navodeći da su u stalnoj komunikaciji sa ustanovama koje pružaju usluge socijalne zaštite i Udruženjima građana, ali i sa građanima koji se javljaju kako bi pružili pomoć korisnicima u kontinuitetu koji nisu sposobni da se sami brinu o sebi. On je pozvao sve građane starije od 65 godina koji nemaju nikog da izvrši za njih nabavku hrane i lekova i koji se preko pozivnog centra Gradske uprave grada Subotice obraćaju za neophodnu pomoć u dostavi  nabavki, da se na vreme jave kontakt centru zbog dostave tokom prazničnih neradnih dana.

Opširnije: http://subotica.rs/index/page/lg/sr/id/13368

Povratak...